srdjann, on Jul 8 2009, 21:34, said:
Samo jednu fusnotu bih ovde ako niko nema ništa protiv...
Termin "sportsko srce" je eufemizam koji je ekstremno loš jer sugeriše da je takvo srce dobro što je daleko od istine. Uvećano srce nikako ne može biti dobro jer je ono prvi korak ka srčanoj bolesti bilokogtipa i zato je anesteziološkin oprez sasvim na mestu.
upravo tako, a niko normalan ne treba ni da ima nesto protiv ovakvih informacija (mada moram priznati da si mi jutros pojebo ideju "sportskog srca" i nadao zescu frku pred pregled

)
pre svega: cuka mi je zdrava ko konju!
zatim: vracen sam na program za operaciju, prvi sl.termin je utorak, pa sam pusten na vikend kuci
e sad detalji: uradjen mi je EHO srca, sto je jedina egzaktna metoda (mere se milimetri zidova, zalizaka, komore, uzivo posmatra "protocnost", etc); na ulazu u ordinaciju predata je "istorija bolesti", sa nalazima iz laba, rendgenom pluca (i same cuke), tim problematicnim EKGom, kao i "predpostavkom" kardiologa (tj zebnjom anesteziologa)...
hipertroficna mio tahikardia 
...prva rec oznacava uvecanje tkiva (leve predkomore pre svega), a druga ubrzan rad. citavu zebnju su temeljili na mojim hobijima (ronjenje i skijanje) kao i sportskoj proslosti, te pretpostavci postojanja "sportskog srca" i jake aritmije koja mu se desava...sto skupa daje skoro predinfarktno stanje kod starijih ljudi/sportista
meni je vec ranije neki internista pominjao da verovatno imam to "sportsko srce", te da uradim ovaj pregled ali sam ga ja kapirao kao pozitivnu stvar i mislio da je dovoljno da ga drzim u visokom rezimu rada, kao i svaku pumpu visokog pritiska :laik:
kardiolog je vec na pogled rentgenskog snimka, laboratorijskog nalaza i EKGa poceo da cokce i da prica kako "ovi gore nisu normalni...i da ce prvog kolegu koji dodje pod noz ubiti ovakvim anamnezama". EHO je pokazao skolske debljine zidova, volumene komora, rad zalizaka, ma sve. posto sam bio poslednji danas, njih troje su se promenili na ultrazvuku (dvoje kardiologa i poslednja sefica koju su zovnuli da "vidi ovo"). cuka mi je samo vertikalna, tj nije polozena i sve odgovara mojoj visini i tezini.
na kraju su mi rekli da mi je
cuka mnogo mladja od ostatka tela, da od njega sigurno necu umreti, kao i da mogu pod opstu anesteziju svake nedelje 
(neki mladji lik, zajebant ocigledno)
devet je sati, idem da kupam bebirona i zaboravim na sva sranja!