Moj utisak o zaposlenima u nasim konzulatima u Svedskoj nija bas za diku. Naravno, to se sa velikom verovatnocom razlikuje od zemlje do zemlje. Bilo bi interesantno cuti kako to izgleda i kako nas doticni predstavljaju u raznim zemljama.
Ne mogu se oteti utisku da su veoma nekompetentni, mnogi cak i ne vladaju svedskim (u sta sam se direktno uverila), otaljavaju posao, znaju da budu ljubazni ali onako povrsno jer kroz tu sporadicnu ljubaznost cesto ne ponude sadrzaj tj. ne daju pravu informaciju a o tome da coveku cesto ne olaksaju posao zbog kojeg je dosao da ne govorim. Mislim, ta ljubaznost zna da traje samo dok ih slucajno ne upitas istu stvar dva puta (a cesto moras jer prvi put odgovore polovicno). E onda znaju da se drznu. Necu da gresim dusu, cula sam i pozitivne primere. Ali, opsta slika (barem meni) je traljavost i brljavost. A ni engleski im nije jaca strana.
Eto na primer, konzulat u Malmö-u jedna najobicnija misja rupa, neodrzavana,nehumana za cekanje jer cekaonica skoro i da ne postoji osim ako se ne racuna ono sobice 2X2 odmah cim udjes na vrata. Kad sam ja tamo bila nije bilo ni stolica. A gde bi i stale? Ventilacija nada! Tesko mi je da poverujem da ne mogu da malo renoviraju ono sivilo. Ne mora luksuzno ali da bude prijatno. Klaustrofobija kad se udje. Udjes s´ ulice iz jednog uredjenog sveta i kad se popnes par stepenika kao u mehanu da si usao. Neuredno.
Nemaju uopste sajt! Pa majkovicu da se ne nadje neko da potegne inicijativu pa da tu najjednostavniju stvar sredi. Puno stranaca dolazi. To bi bio nacin da sve potrebne informacije ljudi dobiju brzo i efikasno. Jok, kod njih jos rade pokvareni telefoni.
Pa zar se sve to moze drugacije tumaciti nego kao neprihvatljiv nemar? Koja je to vrsta ljudi koja se tamo vrzma i predstavlja nasu zemlju? Kako su tu dosli?
Da li neko zna?
Edited by cyberwor/L/d, 08 December 2008 - 11:44:35.