@Indy
Steta! Ok, i to sto si video je slicno kao u Margaux. Imam ja slikice celog regiona od Pauilaca do Haute Medoca, ali o tome cemo na vinu. Nemoj samo da pomislis ko ja da to mozes da obidjes biciklom :rolleyes:, nisu to ni malo male razdaljine.
Sledeci put probaj da iznajmis neki skuter.
Sada malo o atlanskom delu Aquitaine.
Trajektom smo presli siroki estuar Garone; Royan -Soulac sul Mer.
Ceo ovaj atlanski deo do Cap Ferret je pod borovom sumom [med. pinetta]. Naravno ogromna plaza ide skoro bez prekida do San Sebastiana u Spaniji. Ovo je intresantan i poseban dozivljaj za mene naviknutog na 'miran' Mediteran.
Mighty Atlantic ocean je cudo. Nema plivanja, samo tumbanja i naravno surfovanja po talasima.
U ovom delu ima ? 100k+ turista a skoro ni jedan hotel. Sve su kampovi. Turisti uglavnom francuzi, vrlo retki stranci, doduse sreo sam neke zemljake.
Prvo vece smo odseli u kampu u Soulac sul Mer. Vec pao mrak. Tu nije bilo spavanja jer je prosek kampera bio oko 17g. Ok, bilo je intresantno, bucno i zabavno. Okean je udaljen jedno 700m od kampa ali se cuje kao da je na 20m. Ovo mesto nije nista posebno, btw potseca me na Zandvoort u Nl.
Sutradan smo obisli celo priobalje do Cap Ferrat 150+km i izabrali Lacanau-Ocean kao bazu nalazi se negde u sredini.
Opet pogresan kamp, slabo spavanje & to. Onda ceo dan tumbe-bumbe po talasima, cvrcanje na plazi, ribanje zeludca sa oranginim i cafe noisette. Hjde da malo generalizujem. Francuzi su stvarno "skladni u figuri"

. U celoj ovoj guzvi na plazi nema ni 1% guzatih, debelih, otormboljenih a na zalost ni sisatih. Frnacuskinje su petit mignoncici. Ali to nije tema.
Jul puna sezona, ni u jednom kampu uz okean nema mesta cak ni za nas skromni setup sa motorom, jednom putnom torbom & satorom za dvoje.
Sasvim slucajno, iz ocaja naletimo na "Camp du Teddy". Neverovatno mesto. Nudi 100m2 placa za sator u sred predivne borove sume.
Kamp je na jezeru Lac de Lacanau, a nas 'plac' je bio 50 metara od same jezerske plaze.
Jezero je ok da se malo brcnes, kriterijumi su mi ipak malo veci kada je slatka voda u pitanju.
Ja sam onako bunovan iz satora jump pravo u jezero [umeso umivanja]. Restoran je na samoj obali i nije nista specijalno, ali je zgodan posle 'umivanja' za dodatni doping; francusku duplu kafu cca 0.3 dl i kratki pastis [bez vode].
Cene su u ovom delu Fr, katastrofalno niske u poredjenu sa Parizom. Smestaj u kampu je 8e za nas dvoje i motor.
Sam kamp ima neverovatno dobro snabdevenu samisku, boulangerie i ne bas klasican rotisserie, ali sa solidnim izborom gotovih jela; salata, mesa, ribe ... sve prilagodjeno kampreima. Sveza riba svaki dan takodje. Nista od toga nisamo mogli sami da spremamo nazalost jer nam je packing setup bio vise nego asketski.
Ovo je odlicna baza, da se obidje ovaj kraj.
Ja volim more kupanje, surf & ostale vodene zabave. Okean je oko 24c to nije hladno, but divalj i oposan samo tako. To mi nije smetalo da se tumbam i surfujem danima. Nema relax plivanja jer strahovito vuce prema pucini. Kada se predje jedna odredjena granica ... onda dolazi helikopter & oni bay watch tipovi te vade iz vode. Mene nisu

Ovde je okean dosta plitak pri obali, to je recept za dobre brejkere. Daleko je to od onih pravih brejkera koje sam samo sa safe daljine gledao u Mexiku ili u AU, ali ni ovi nisu zanemraljivi.
Taj 'helikopeder' je malo 2 much annoying kada je windy dan. U pocetku bude intresantno ali ...
Boredeaux je na 60km odavde. Vinogradi u Medocu na 30km [pocetak]. Pojas borove sume koji je citavih 120km uz obalu je sirok oko 2 -3 kilometara. Posle toga je klasican ruralni pejsaz, farme, vrlo zivopisna sela, suncokreti, zito ...seljastvo a ona odjednom nepregledni vinogradi Medoca.
Klima je idealna za juli mesec. Okean temp. 24c vazduh danju do 29c. Komarci slabo [ljuto naoruzani protiv istih]. Ovo je sasvim solidna temperaturna kombinacija vode & vazduha. Juznije u Biarritzu i San Juan de luzu, je vec extremnije zato sto se temp. vazduha tice, a i okean deluje hladnije iako nije.
Bilo je i tmurnih dana kao ovaj.
Ovakvi dani su idealni za obilazak okoline. Na motoru si izlozen svim elementima a sunce je u to doba godine bas problem za lice i ruke. Aquitanije je mesto za miran beach vacation i kontakt sa prirodom. Samo mesto Lacanau sul Mer ima sve sto je prosecnom ne razmazenom turisti potrebno; nocni zivot, restorane, suvenire , surf, surf, surf ... Tipicno turisticko mesto ali dobro opremljeno & poprilicno zivo. Iz raznih generalizacija sam cuo da su Francuzi neljubazni. Hm pa ja bas ne bi reako. Francuski temperament je nako slican nasem, pa cak i negde po fizionomiji podsecaju na balkance. Ima toga da ti konobar tresne casu, boze moj pravi konobar ko iz Kolraca

Dakle u Aquitane turista moze da uzvia u prirodi, okeanu, i naravno vinu, vinu, vinu .... Od urbanih sredina Bordeaux je grad koji vredi videti, odlican shoping [kaze draga] iako nista nismo kupovali jer na motor nije mogla da stane ni extra cetkica za zube.
Well, onda sam ja nakupovao 6 sanduka vina, i posalo spedicijom za Nl, dok je ona histerisala zasto nije kupila ??? vise se ne secam sta, pa to je moglo da putovalo o istom trosku. Wrong, nema pojma o spedicij. Moze ali duplo skuplje.
dodatak sutra.
Edited by Larko, 03 November 2007 - 01:37:21.
hef nehotice zeznuo slike, vratiće ih kasnije.