Jump to content

građani države ili sveta?

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 Kelt

Kelt
  • Members
  • 4,679 posts

Posted 20 June 2008 - 20:03:38

Šta za vas lično znači ideja kosmopolitizma?

Ima dosta uglova iz kojih se ovo može posmatrati, ja imam nekoliko, ali ne želim da budem sugestivan.

#2 headhunter

headhunter
  • Martyrs
  • 818 posts

Posted 20 June 2008 - 20:51:40

guglajući,nađoh neka polazišta...

Kosmopolita ili gradjanin sveta nije covek ravnodusan na stvari svoga naroda ili onaj koji ne priznaje nikakvu etnicku pripadnost, vec je jednostavno covek, koga dotice svet, koji je otvoren prema najrazlicitijim dobrima, koja mu nudi svet i drugi ljudi, koji veruje u to da i pored svih uzasa, ratova, progona postoji nesto poput zajednicke sudbine covecanstva, u cemu svi ucestvujemo

Lesek Kolakovski

izvor 1

Liberalni filozof Kvame Antoni Apijah (Appiah) - koji je rođen u Gani,
ali radi u SAD - priča nam, u jednom od zanimljivijih priloga u toj knjizi, kako
je on kosmopolitski pogled na svet nasledio od svog oca, čoveka kog opisuje kao
-ukorenjenog kosmopolitu-. Po Apijahu, stav da se bude patriotski građanin u
multietničkoj Gani, ali i kosmopolitski patriota, nastao je iz kolonijalnog uticaja,
školovanja njegovog oca u Londonu, i iz lokalne Asante-kulture.
Duboko usađen u mesto i kulturu, njegov je otac ipak smatrao da su koreni
bezvredni ako se ne mogu poneti
. Kad je umro, njegova su deca pronašla jedno
njegovo pismo u kom je pokušao da formuliše i da im prenese svoj pogled na svet.
-Pamtite da ste građani sveta-, pisao je, i nastavio govoreći im da imaju prava da žive
gde god hoće, ali da, isto tako, imaju i obavezu da daju sve od sebe da svako mesto
gde su živeli ostave -boljim nego što su ga našli-.

Kosmopolitski patriota mora, dakle, osećati moralnu i političku odgovornost
koja se pruža van sopstvene nacije i sopstvene domovine, piše Apijah. To
nije samo osećaj odgovornosti za ceo ljudski rod, nego uključuje i razumevanje da
postoje različiti lokalni oblici ljudskog života u kom -ne treba da s ljudima iz drugih
kultura postupamo na civilizovan način uprkos razlikama između nas i njih, nego
treba da ih dočekamo na human i civilizovan način kroz naše razlike.-

izvor 2

#3 Indy

Indy

a šta da radim

• Members
  • 27,835 posts

Posted 21 June 2008 - 01:10:45

View PostKelt, on Jun 21 2008, 05:03, said:

šta za vas lično znači ideja kosmopolitizma?

Ima dosta uglova iz kojih se ovo može posmatrati, ja imam nekoliko, ali ne želim da budem sugestivan.
Мени је ипак припадност држави најважнија ствар у животу. Изнад главе држим заставу и грб државе у којој живим, а свако јутро, одмах после молитве, стојим у ставу мирно уз звуке националне химне. Слободно време најрадије трошим на праћење активности спортских асова који диљем планете бране боје моје државе.

#4 Gonzo

Gonzo

all lined up

• Members
  • 13,408 posts

Posted 21 June 2008 - 01:12:02

View PostIndy, on Jun 21 2008, 02:10, said:

Мени је ипак припадност држави најважнија ствар у животу. Изнад главе држим заставу и грб државе у којој живим, а свако јутро, одмах после молитве, стојим у ставу мирно уз звуке националне химне. Слободно време најрадије трошим на праћење активности спортских асова који диљем планете бране боје моје државе.

šališ se  :unsure:

#5 Indy

Indy

a šta da radim

• Members
  • 27,835 posts

Posted 21 June 2008 - 01:14:21

"Богу божије, а Цару царево", речено је. Значи, прво Бог, а затим држава. Мора да се зна неки ред.

#6 ObiW

ObiW
  • Members
  • 2,424 posts

Posted 21 June 2008 - 07:30:33

View PostIndy, on Jun 21 2008, 01:10, said:

kad sam prvi put video cirilicu pre neki dan, znao sam da nece na dobro da izadje.

ko si ti, i sta si uradio nasem Indiju?

#7 Indy

Indy

a šta da radim

• Members
  • 27,835 posts

Posted 21 June 2008 - 08:13:59

Ја сам миле ћурчић - дао ми Инди свој пасворд за буренце меке домаће.

#8 Kelt

Kelt
  • Members
  • 4,679 posts

Posted 21 June 2008 - 09:12:41

Ove godine je laureat za Erazmus nagradu Ian Buruma, anglo-holandski novinar koji se dugo godina bavio istocnim zemljama. Dobrotvori nagrade veruju da je kosmoplitizam posledica društva u kome žive (slobodna putovanja, liberalna ekonomija, ...), ali se zaboravlja da postoji i druga strana medalje.

#9 thermal bug

thermal bug

беба прасе балерина која лети

• Members
  • 19,130 posts

Posted 21 June 2008 - 10:07:30

View PostIndy, on Jun 21 2008, 09:13, said:

Ја сам миле ћурчић - дао ми Инди свој пасворд за буренце меке домаће.
sacu dumrem :lolol:

(sori tico pokretachu, necu vishe. mada sam ja 1 dobra zemljanka ;))

Edited by thermal bug, 21 June 2008 - 10:08:30.

#10 Indy

Indy

a šta da radim

• Members
  • 27,835 posts

Posted 21 June 2008 - 10:08:43

Ipak sam mu platio za rakiju i promenio pass... ne vredi, unistice mi lik i delo

#11 iDemo

iDemo

waleed

• Members
  • 1,868 posts

Posted 25 June 2008 - 11:56:35

Ideja je da covek moze da se prosheta centrom, recimo, Prishtine caskajuci s prijateljima na srpskom a da ga niko pritom ne rokne, k'o onomad onog Bugarins ili sta je vec bio iz 'medjunarodnih snaga'.

Druga, malo starija, ideja je da to isto covek uradi u Ljubljani & Sarajevu & uoci razliku (ako je ima). Stim sto 'srpski' mora da bude distinktivni™ beeeograCki. I u najbolja b&j (bratstvo & jedinstvo) vremena sam uzivao... U Ljubljani.

#12 Lurker

Lurker
  • Members
  • 64 posts

Posted 25 June 2008 - 13:19:02

probano - pre par godina. (doduse ne u pristini)... u saraj'vu i ljubljani - apsolutno nikakve reakcije - svi sasvim ok. u zagrebu je bilo dosta drugacije...

#13 pcelica

pcelica
  • Members
  • 525 posts

Posted 25 June 2008 - 13:22:28

mene su i u rovinju ljubazno ucutkivali u zavisnosti u kojem smo kaficu sedeli. jbg. to bilo pre 5 godina, mozda se promenilo.

#14 Lezilebovich

Lezilebovich

krenuo sam davno

• Members
  • 7,190 posts

Posted 25 June 2008 - 13:29:50

Recimo da bih za čoveka koga zanima i svet van granica države, koji je spreman bez predrasuda da promisli o stvarima koji dolaze van njegove avlije, a pre svega ko ne misli da je drugi čovek bolji samo zato što je iste nacije kao i on, e za takvog čoveka bih rekao da je kosmopolita
(dok bih za nekog ko piše ovakve rogobatne rečenice rekao da je nepismen).

#15 Lurker

Lurker
  • Members
  • 64 posts

Posted 25 June 2008 - 13:36:33

kosmopolita - neko ko sebe & druge odredjuje mislima & delima vise nego osobinama koje su date rodjenjem.

Edited by Lurker, 25 June 2008 - 13:37:49.