Miralem, on May 23 2008, 15:30, said:
o jebote- jel moras da bas sve povezujes sa dnevnom politikom i svojim pogledom na stvari i zlatnom viljuskom? bilo bi lepo i da je vizantija ukljucena, ali, ni na koji nacin neophodno. o njoj se zna mnogo vise jer je duze trajala i zna se tacno kako je okoncala- skenjali je turci. osim toga, vecina zemalja eu je bila pod vecim uticajem zapadnog, nego istocnog rimskog carstva- pa je logicno da ih prvo i vise zanima. a ti se zali bugarima sto nisu progurali amandman, koji bi te zadovoljio, i u kom stoji da je vizantija u srednjem veku bila kulturna i civilizovana zemlja, a nemci i englezi i francuzi divljaci koji su glodali kosku.
Kakva Vizantija? Prvi put se ime Vizant pominje 1557. i to na zapadu od strane nemackog istoricara Hieronymus Wolf u delu " Corpus Historiæ Byzantinæ", a tek u 19. veku biva taj naziv prihvacen, stanovnici Konstatinipolja su uvek sebe zvali Rimljanima i nikako drugacije jer oni i jesu bili Rimljani tj.Basileia Rhōmaiōn-Carstvo Rimljana ili Rhōmania-Zemlja Rimljana nikada nikakva Vizantija. Jel' znas uopste sta je Vizant? E sada ti vidi dal' je posledica naziva Vizant i Das Heilige Römische Reich Deutscher Nation.
Istocni Rim je pao 1204. a sve ostalo je bilo mucenje pa i taj kraj od strane Turaka, mada su Turci bili u mnogome blagonakloni od brace zapadnih hriscana.
Zasto bi se Bugari bunili kada su i ono rusili Istocni Rim uostalom kao i mi kao sto su ih i Grci mrzeli mada danas Grci a sve vise i mi se pozivamo na njihovo nasledje.
E sada ti meni reci dal' je u redu da se bukvalno zaboravlja deo istorije Rimskog Carstva? A mozda je zbog ovoga?
Eventually, the crusaders took the city on April 13, 1204. Constantinople was subjected by the rank and file to pillage and massacre for three days. Many priceless icons, relics, and other objects later turned up in Western Europe, a large number in Venice. According to Choniates, a prostitute was even set up on the Patriarchal throne.
Edited by No7, 23 May 2008 - 15:10:29.