Dinkic zna, neki moji drugari bili sa njime u srednjoj, pa na faxu…Da je “Kockica” kako mu bi nadimak, postao naprasno Hudini madjionicar, sve mi nesto sumnjivo,
Amerika, ajmo ukratko – Ovog puta $ ima neresiv problem, nije kao ranije. Jedino je meksicki pezos pao u odnosu na $. Yen/yuan ce rasti ubuduce u odnosu na $, I ako bi trebalo da se odlucim gde iz $ sada, ja bih tu, eto. $ je poslednji kreditor Amerike, a on pada rapidno, i problem je ozbiljan. Mislim da ce epilog svega, na kraju, biti rezanje standarda zivota u Americi dobrano, eto. Ne da li, nego kada...
$ rezerve sirom sveta su narasle…Rusija 400B, Kina 1,4T I sl…Ajmo Kinu npr. Kineska Centralna banka, kineskim firmama $ koje dobiju eksportom, menja za yuan, tako sto naprinta yuan, ne ide to od kineske stednje, da ide, ne bi ni bilo problema za $. Ovako, oni ne znaju sta ce sa nagomilanim $-ima. A $ pada, te ovi naravno shize…Tako svi rade. Money supply u Kini raste, negde je 20% god. U Rusiji je frapantnih 40% koliko sam cuo. Ovaj Dragash sad pominje da Narodna Banka pichi 42%, sto je rekord…Dakle, novcana masa (dinari) se povecava drasticno.
Ali, ne na nacin, da se to baca iz aviona gradjanima, to bi bila hiperinflacija odmah. Ovo je monetarno ubrizgavanje, drugacije malo. S jedne strane ubrizgavaju nevidjeno, a sa druge, obveznicama tu likvidnost povlace. Ako su kamate tu 20%, da, banke iz tog presipanja iz shupljeg u prazno, prolaze dobro, zaduzuju se napolju, pa obrnu to ovde bolje, na blagajnickim zapisima. Rezerve su svakako garancija napolju. Mi ne znamo gde su rezerve, kod koga tacno, dakle, da, moguce je da odredjene banke, preko sestrinskih centrala (kakav izraz) plasiraju to ovde, i izvlace novac. Sto ne bi moglo, pa US Treasury imao 100B u Karipskim bankama, u prevodu, sa naprintanim novcem kupe papire koje sami izdaju, genijalno...Posto privreda stoji,
sav priliv od zaduzivanja, privatizacije, meni zvuci logicno da ne moze da se apsorbuje, pa evro stagnira, a to je dobro za inflaciju, bar da je prikazu kao takvu, nisku. Siguran sam da lazu za inflaciju, realno je ona sigurno veca. U Americi kazu da energenti poskupeli 5%, kako kad nafta duplirala, nemam pojma, samo oni znaju kako,
Rusija i Kina, imaju const priliv $, ali ne zaduzivanjem, oni nemaju nikakve dugove, to je razlika, nego od energenata/izvoza.
I tim zemljama je to problem, a kamoli kad si jednom skupio nekakvu cifru. I u Kini i Rusiji se pojavljuje inflacija btw. U Rusiji rublja jaka, takodje, svejedno im inflacija i to znacajna krenula…
Privatizacija takodje ide jednom, ne mozes nesto 5x da prodas…Dakle, ako su rezerve ulozene
Sa nizim prinosom, a garant jesu, ili ako su $-ske vecinom, one gube vrednost. Ako povezane banke kupuju te blagajnicke zapise, da, izvlace novac odavde, prilicno. I ako zaduzenost raste ubrzano, ako je to tacno za 2006tu dodatnih 3,69B evra, pa mislim, sta je tu dobro, na duze staze.
Kakav je to napredak? Osim sto se Dinkic/Jelasic hvale stabilnim kursom,
doduse, ako ode EPS za 20-30B, iha, moze tako poduze, wise shema da traje.
Izvoz, smanjivanje nezaposlenosti, stednja, ne-zaduzivanje, inflacija i sl, to su bitni parametri. Nemacka npr lep primer u EU.
Peace.
ps. a da, btw, ja mislim da su iz G17 svi potpuni retardi, ali kompletni, najveci bi Labus, on je njih sve prestigao. On je retard pa faktorijal,ono n!
Nego da ja zavatim sebi, al posteno, na trzistu, ne ko ovi vodoinstalateri, oni ko Pande, neka zasticena vrsta valjda.