Jump to content
IGNORED

Grčka an ženeral


Musharaf

Recommended Posts

Vava II  -_-

Vlasnik izvesni signore Ernesto Bertarelli.

Merck farmacija valjda i jos po nesto.

Elita  -_-

 

elita je nestala ubrzo posle incidenta sa papandreuom

ej bade, speaking of greece, na limnosu sam odseo u kuci zene cija cerka zivi sa svedjaninom koji je bio tvoj gost u bgd par puta kao neciji tour manager nekoliko puta, imas pozdrave...

hvala, ali mislim da ste me pomešali sa nekim :)

Link to comment

samo da prijavim da je pilion jedna odlicnost. vecinom grcki turisti, bez previse turistickog sadrzaja i smaranja. 

 

bez ikakve konkurencije najbolje se jede u kissosu, mnogo bolje i jeftinije nego tsagkarada, na primer. taverna sinandisi sluzi bogovsku hranu, za relativno male pare uz veliki izbor. taj kvalitet sam u grckoj jeo samo u nekim high end restoranima po atini.

Link to comment

posto smo i'm with a pilots i ja razmenjivali poruke o putu za kavalu preko bugarske, samo da kazem da sam pre sat vremena usao u kucu tim putem u obrnutom smeru, od kavale preko bugarske za bgd i imam samo dve reci: nikada vise!

 

Sto si ti jedan cudan covek. :)

Ne znam kako izgleda put preko Makedonije, koliko se u proseku ceka na granicama itd. te nemam nista za poredjenje, samo je sigurno to da - nema Turaka. Ja bih preporucila put preko Bugarske jer je prosto dobar u globalu (tj. losi delovi su pre i posle nje ali nisu toliko dugi da to treba da prevagne :) ), ali ne u spicu sezone i tada kada krene navala Turaka.

 

Ponavljam, cini mi se da nema nekih velikih prednosti, sem sto je sve vreme u Bugarskoj odlican, sirok put, nikakva Ibarska, a mana to sto u sezoni imas Turke.

 

 

Link to comment

simi je poprilično različit od ostatka gr ostrva koje smo obišli. najpre, arhitektura, nema novogradnje + ako hoćeš da ofarbaš okno prozora, vrata... za sve mora dozvola. dalje, tamo sam prvi put video da je u restoranima jasno označeno stoji šta je sveže, a šta smrznuto od morske hrane, prvi put smo za plaćanje gajbe dobili račun, maltene svuda daju fiskalne (prodavnice, karte za vožnju brodom, čak i neki restorani), postoji neki red. s jedne strane to baš ne liči na grčku, ali kad se malo promuvaš i porazgovaraš sa lokalcima nema dileme da si na pravom mestu.
ostrvo je daleko turističkije od nisirosa i kalimnosa, a opet ni prineti santoriniju. ima najviše francuza, brita i talijana.

jedna od kuljih stvari je izlet brodom oko ostrva sa kupanjem na više lokacija i završetkom na ostrvu seskli i roštiljanjem (piletina) uz brdo sjajnih priloga i salata + besplatni uzo, sokovi i vino. 38€ po osobi, kreće se iz luke u 11, povratak posle 18h. brod je posejdon, glavni baja janis. mi smo to uradili već 2. dana, da otkačimo na vreme i bilo je super iako nismo mogli da plivamo sa tamošnjom maskotom fokom koju zovu mr. aleks (ima jedna pećina na severozapadnom delu gde živi aleks sa još par foka, ali je more bilo nemirno i stoga riskantno, pa smo zastali na par minuta i nastavili dalje). izlet je zanimljiv i zbog druženja sa ostatkom putnika. nama je zapalo da smo se najviše družili sa grčkim parom, hristinom i jorgosom koji žive u danskoj. osim što sjajno govore engleski, ispostavilo se da je hristina overila sva naseljena ostrva osim dva (kastelorizo, tamo je snimljen mediteraneo i neko u jonskom moru, ali mu zaboravih ime. posle simija išli su na kastelorizo, tako da je hristini ostala još samo jedna crta da zaokruži svoj plan). jorgos me je iznenadio poznavanjem zlatne košarkaške ekipe jugoslavije (kića, praja, kinđe, ćosić, jerkov...) dok smo klopali i pijuckali belo vince u ladovini plaže na seskliju. posle sesklija još jedna od kul uvala i pre povratka banjanje na ajos georgiosu, jednoj od meni dražih plaža tamo (oko 6 popodne sunce zađe za brdo iznad plaže i temperature vode i vazduha se približe).

ko se loži na manastire obavezno da overi panormitis i aranđela mihaila + ima solidna varijanta da se ode busom do manastira, a onda istim do puta ka maratunda plaži koja je isto sjajna odakle te pokupi brodić oko 4-5 popodne (zaboravih u koje vreme tačno) i vrati nazad u luku. ni madam, ni ja nismo religiozni, ali imam ortaka koji jeste i hteo sam da mu kupim neku ikonu, ali su cene bile 2-3x više nego u manastiru na amorgosu, pa smo se samo promuvali unutar zidina i dok je šofer ispušio dve pljuge čekajući da se vratimo kao jedini od putnika koji su nastavljali ka maratundi, završismo obilazak.

na maratundi skoro ista slika kao na nanu plaži - koze, koze, jarići, jarci + mnogo više lokalaca u moru/hladu. ima i opak restoran gde se domoroci skupljaju da klopaju i naravno da smo ga overili. tamo pade i gozbica: grčka salata, raki, salata od ježa i kao glavno jelo fenomenalno jare kokkinisto (madam je jela fagri, pagar na našem ja sam joj ćapio samo zalogaj i bila je mmmmmmm). u povratku nas je brod dovezao do plaže sv. nikola koja je najpeskovitija na ostrvu mimo gradske, uređena je, nema vetra (opet uvala), ležaljka 3€ koju nisam iz principa koristio, a i stoga što sam se brčkao ko dete, a potom istraživao put preko brda do padija, sledećeg sela.

kafane u jalosu (lučko mesto) za overiti:
to steno: dvoje-troje dobiju po 5-6 tanjira šta je tog dana spremno i to košta 20€. piće se plaća posebno (veliko pivo 3 ili 3.5€, pola l belog 5). grčka salata, neko ludilo sa raznim povrćem, gigantes suljpa, girice i ne mogu da se setim šta je još bilo. kako god, sve je bilo preukusno, ali glavna fora kafane je živa muzika. kad smo stigli neki lik je razvlačio harmoniku i pevao uz ritam koji mu je dlan-o-dlan davala žena pored njega. onda se gazda, merkuri, dohvatio gitare i podigao atmosferu na viši nivo. svi veseli, pevaju, jebe im se za sve osim da uživaju. pored njih sedi matori jorgos, lik koji nam je prišao minut pošto smo stigli i sa ovolikim osmehom na licu rekao da sam "nevroso" tj. da me je snimio još u pireju (očito došao istim blue star-om kao i mi) kako frkćem od tereta na nejakim plećima u vidu 4 torbe koje sam vukao odavde do tamo sve dok madam nije na kraju ukapirala gde nam je kabina. okolo 96% grka i jedan sto engleza. matora englezica ladno prišla da nas pita šta to jedemo i da li je ukusno. inače, meni jedno od najboljih mesta kad je kafana u pitanju i kad ovo kažem ne mislim na simi, već na sve koje sam video za ovih skoro 5 banki. u jednom trenutku i merkuri je napravio pauzu i prišao našem stolu sa čuvenim pitanjem "odakle ste", pa kad rekosmo iz srbije na slabom engleskom ispriča kako je sredinom 90-tih išao na rodos da udomi neko siroče iz bosne i zapala mu izvesna bojana koja je neko vreme živela sa njegovom familijom, a posle ju je život odveo dalje i da mu je jako krivo što nisu u kontaktu. Posle priča kako je radio u banci u atini, otišao u penziju, došao u rodno selo na simiju i pokrenuo porodični biznis: mala farma + kafana. Onda nam svirao mia fora thymamai, ali i do tada mi nepoznati hit thelo polles koju smo buranijaški krstili peloponez i bez uspeha smarali par lokalaca o kojoj se pesmi radi (to na kalimnosu). Tamo sam popio dosta vina jer je bilo sjajno družiti se sa ostalim gostima, gazdom i familijom mu. Na kraju sam završio sa nekim matorim grčkim parom za stolom, delim vino sa likom, oni pričaju grčki, ja engleski, ali mislim da sve što smo se razumeli beše jamas. Uprkos tome sa strane je sigurno izgledalo da se niko bolje na kapira od nas troje.
Meraklis: u Jalosu, na 5 metara od pekare leonida’s. najbolji simi šrimps na simiju, a obzirom da sam jeo to i 2x na kalimnosu, onda na svetu ;) + školjke, fava, salate itd. Dobra atmosfera
Pomenuta kafana na maratunda plaži, marathounda beach.

 

+da skratim - simi kida, ubija i jebe keve. bolje nego santorini (ima manje turista od kojih ne može da se mrda!!), lepše i opuštenije, a ništa manje fensi. pazte, pivo ispod 4€ ima samo u kafenionu (3.5€, pola litra) i prodavnici (pio sam ginis, 2€ pola litra, konzerva. ostala piva jeftinija, do 6-pack kojeg grčkog za manje od 6€).

 

28777350720_632169f19e_k.jpg

 

29030675146_217c0977ce_k.jpg

 

28445714193_aab4b43591_k.jpg

 

29030667116_d0990a61c4_k.jpg

 

 

28777341550_73a17f6577_k.jpg

 

29030627026_737b5cf89c_k.jpg

Link to comment
  • 2 weeks later...
  • 3 months later...

Ideja je ove godine hotelski smeštaj sa punim, ev. polupansionom. Možda i sad već nešto bukirati sa popustima. Procena je da će biti lakše tako s dvoje sitne dece. Iskustva preporuke?

Link to comment

Nece ti biti lakse, treba ti kuhinja da podgrejes papice i skuvas im nesto sto vole da jedu jer je verovatnoca da ce da jedu hotelsku hranu ravna nuli. Za zenu i tebe restoran pored plaze ispod dubokog hlada platana. Siviri, nema na cemu.

Link to comment

moje iskustvo skroz suprotno, moji obožavaju hotelsku hranu a i mi se brate malo odmorimo od kuvanja i kupovine, nije da to ne volimo ali treba ponekad malo i lenčariti

 

tako da uvek uzmemo polupansion, a za ručak kako bude, uglavnom neki restoran negde u hladovini da se izbegne najjače sunce

 

a što se tiče Grčke, nama ove godine bilo super ovde (Krit):

 

http://www.istronbay.gr/

Edited by Hjortron
Link to comment
  • 1 month later...

krenula sam od pocetka da iscitavam temu i dosla do recimo 45. strane, necu biti lenja i nastavicu i dalje, ali u medjuvremenu mogu da postavim pitanje i potrazim pomoc ostalih grkoljubaca :)

 

dakle, ove godine nema ludenja i izmisljanja akcija kojima sam u prethodne 3 godine bila sklona, treba mi nesto lepo na max 9 sati voznje od BG, planiram drugu polovinu juna.  avion otpada, moram ici autom; zbog stanja u kom sam bilo bi idealno da put bude sto jednostavniji.  moze da bude i okolina Soluna sto se mene tice, vec sam se pomirila sa tim da nece biti letovanje na kakvo sam navikla, bitno mi je samo da se docepam mora.

 

zivi bili svi koji mi pomognu u tome!

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...