Jump to content
IGNORED

Teroristički napad u Parizu


Nesh

Recommended Posts

Covekova sposobnost/spremnost da se bavi zverstvima je 1 nemerljiva i beskonacna velicina: onaj drugi je pustao i pustao gas, onaj treci klao i klao, cetvrti je streljao i streljao i ne bi prestao da ga nije prst zaboleo...

ALi se bojim da ovde nije o tome rec.

Link to comment
  • Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • borris_

    173

  • wall

    168

  • Prospero

    165

  • Аврам Гојић

    125

Top Posters In This Topic

Posted Images

Teško će ovog povezati sa Daešom.

 

The alleged killer was described as drug-taking wife beater who never went to Mosque by one of his relatives.

His wife’s cousin claims he was an “unlikely jihadist” who drank and ate pork,

Walid Hamou told the Mail he was “not a Muslim, he was a s***” and was a “nasty piece of work”.

He said: “Bouhlel was not religious - he did not go to the mosque, he did not pray, he did not observe Ramadan.

“He drank alcohol, ate pork and took drugs. This is all forbidden under Islam.

“He was not a Muslim, he was a s***.

“He beat his wife, my cousin, he was a nasty piece of work.”

 

Earlier, Bouhlel lost his job as a delivery driver when he fell asleep at the wheel and crashed into four cars, and he had also been involved in a bar brawl.

http://www.irishmirror.ie/news/world-news/who-mohamed-lahouaiej-bouhlel-what-8425647

Edited by vememah
Link to comment

Ne znam odakle ti optimizam da moderni terorizam podvedes pod ocajnicki poduhvat: drzim da je cak i najtvrdjim i najtehnoloskijim glavama, vojnim posebno, postalo jasno - a ako nije, brzo ce - da se radi o novom fenomenu, globalnom takoreci.

Daleko je sve ovo sto se danas dogadja od ocajnickog: inicijativa, zavidan stepen tehnoloske i takticke inventivnosti (na primer, u Evropi bi bilo tesko obezbediti i spakovati eksploziv za punjenje kamiona, ali zato nije tesko obezbediti sam kamion), itd, itd...

Sve ideoloske, kulturne i sve druge razlike na stranu, ovde se ima posla sa neprijateljem koji tacno zna sta hoce, ima zavidnu pozadinsku podrsku sirom takozvanog razvijenog sveta, a sva je prilika da ima i odgovor na brojna sredstva koja su moderna drustva razvila da mu stanu na put i koja su se, sva od reda, sa sve dronovima i ostalim tehnoloskim cudesima, pokazala neefikasnim ili u najmanju ruku nedovoljnim.

I to iz jednog prostog razloga: nema odbrane od coveka, pojedinca spremnog i motivisanog da uradi ovo sto se vec radi: na pragu smo pojave neke vrste gerile 21. veka koja - bez greske - pokazuje sve osobine te vrste nacina borbe protiv poslovicnog nadmocnog neprijatelja: i kad gubi pojedinacne bitke - pobedjuje, pa je tako sprecen teroristicki napad po svim efektima ravan uspesnom; broj zrtava se - kao u uostalom svakom ratu - ne racunaju.

Racuna se efekat, a iznenadjujuca je i iznad svega zabrinjavajuca lakoca - ali nista sto nije vec vidjeno - kojom moderna tehnologizovana drustva pristaju, poput one cuvene zabe koja se postepeno kuva, na odricanje od bitnih odrednica na kojima su zasnivale i zasnivaju svoju civilizacijsku nadmoc i sve ono sto se u modernom svetu vidi kao takvo.

Paradoksalno je da se, na primer, teroristima ili 'teroristima' pripisuju obelezja fasizma, dok mu se - u pokusaju da se terorizmu doaka - sama ta drustva primicu koracima koji su do juce bili nezamislivi: od dobrovoljnog odricanja od elementarnih ljudskih prava i pristajanja na njihovo ogranicavanje, preko legalizacije torture i vansudskog tretmana osumnjicenih, preko nepojamnog naduvavanja znacaja svih mogucih tajnih sluzbi i ostalih specijalac skalamerija koje nikad ni jedan rat dobile nisu.

Niti ce.

Obaska sto sve to zajedno vodi sve vecem jacanju drzave i njene po pravilu tesko kontrolisane moci sto jos nikom dobra donelo nije.

Zajebano jeste, a jos je zajebanije sto se u jednom svetu danasnjice koji je dugo ziveo u ubedjenju da je sa prljavimtm ratovima gotovo, jos uvek govori jezikom jucerasnjice: floskulama kao sto su, na primer, prica o mogucnosti da se problem resi vazdusnim udarima, bez da se nasi momci kucama vracaju u dzakovima, pa do ubedjenja da ce mali specijalizovani timovi opasnih momaka da ocas posla rese stvar.

Nece, a rat konacno treba nazvati pravim imenom i ponasati se kao da si u ratu: naravno, daleko smo jos od toga da sagledamo sve konsekvence, prerano je govoriti o religijskim ratovima, sudarima civilizacija, novim fasizmima, itd, itd, ali - neki djavo ipak postoji i ne da se.

 

PFLP, RAF, IRA, Brigate Rosse...

Link to comment

 

PFLP, RAF, IRA, Brigate Rosse...

Ovo sto si nabrojao - nije TO, mislim ovo danas.

Kamo srece da jeste, a jos vise kamo srece da danasnje umne glavetm batale taj nacin razmisljanja i manu se poredjenja kakvo si i ti napravio.

Link to comment

Teško će ovog povezati sa Daešom.

Ne mora da bude drug član, prilično je vidljivo da je od njih pokupio inspiraciju.

 

Uz napomenu da onaj tovar oružja koji je ubacio u kamion ukazuje da je ipak imao i neke veze koje prevazilaze lokalne dobavljače spida.

Link to comment

pa znam, ali ako ovo postane trend, a postace, svako ko ima kola moci ce da krene u sveti rat.

U Izrealu je to sa kolima već manje-više razradjeno i to je odgovor na sve efikasnije zatvaranje kanala za nabavku oružja i eksplozivnih supstanci od strane bezbednjaka. Terorizam evoluira jbg. Nekada su roštiljali na slepo, danas čak i ovi usamljeni jahači primenjuju strategijsko razmišljanje.

 

U Izraelu je praktično nemoguće da se neki hamasovac dočepa teškog kamiona jer to je Izrael. Francuska je ipak koliko-toliko slobodno društvo pa može da im se provuče ovako nešto.

Link to comment

Francuski premijer Vals: U pitanju je terorista koji je bez ikakve sumnje povezan s radikalnim islamizmom na jedan ili drugi način.

 

Le Premier ministre Manuel Valls est l'invité du journal de 20 heures de France 2. «C'est un terroriste, sans doute lié à l'islamisme radical d'une manière ou d'une autre», dit-il en évoquant le conducteur du camion, tout en appelant à attendre les conclusions de l'enquête.

 

http://www.liberation.fr/france/2016/07/14/manuel-valls-appelle-le-peuple-de-france-a-la-resilience-et-la-resistance_1466275

Link to comment

AFP-ova vest potvrđuje ono što piše Mirror (sličan profil ubice je napravio i L'Obs iz svojih izvora) i ima još bizarnih detalja:

 

One resident of the apartment block where the family had lived until 18 months ago before they split up said Lahouaiej-Bouhlel was a violent man who had an extreme reaction to his wife's request for a divorce.

"His wife had asked for a divorce after a violent argument," said the man, who also asked not to be identified.

"He defecated everywhere, he cut up his daughter's teddy bear and slashed the mattress.

"I don't think there was a radicalisation issue, I think there was psychiatric problem," he added.

 

http://www.expatica.com/fr/news/Investigators-piece-together-picture-of-Nice-truck-attacker_729004.html

Link to comment

Francuski mediji već primećuju da ministar unutrašnjih poslova Kaznev ne govori isto što i premijer Vals - odbio je da potvrdi ikakve islamističke veze rekavši da treba sačekati rezultate istrage.

 

20h18 : couac entre Cazeneuve et Valls
Alors que Manuel Valls a suggéré sur France 2 que le chauffeur du camion soit "lié à l'islam radical", Bernard Cazeneuve, sur TF1, a refusé de confirmer l'information, préférant attendre les conclusions de l'enquête.

 

http://www.lejdd.fr/Societe/EN-DIRECT-Une-attaque-a-Nice-fait-de-nombreuses-victimes-797014

Link to comment

Ne mora da bude drug član, prilično je vidljivo da je od njih pokupio inspiraciju.

 

Uz napomenu da onaj tovar oružja koji je ubacio u kamion ukazuje da je ipak imao i neke veze koje prevazilaze lokalne dobavljače spida.

Apsolutno. Vidim, citira se nekoliko njih kako je ovaj jeo svinjetinu, drogirao se i pio alkohol pa nije mogao biti radikalni islamista... pa pola onih što su se razneli su mesecima pre toga izlazili, provodili se, duvali, pili alkohol. Preobražaj može da nastane u nekoliko nedelja, ma čak i dana... ko zna šta se motalo u glavi jednog bolesnika nevelike inteligencije i skromnog obrazovanja od kada ga je žena ostavila i koga je sve krivio i mrzeo za sve što se dogodilo. Sebe nije, to je jedino sigurno.

Link to comment

Što će efektivno reći da nije reč o terorističkom napadu.

Наравно. То што је убио стотину случајних пролазника је само пројекција његове агресије спрам жене.

Link to comment

moguce da je lone wolf islamski terorista, kao i mateen iz orlanda. vide se neke slicnosti zasad. to je za mene jedna nova dimenzija uzasa.

Link to comment
  • James Marshall locked this topic
  • Redoran unlocked this topic
×
×
  • Create New...