Jump to content
IGNORED

Poplave u Srbiji, BiH i Hrvatskoj


kapetanm

Recommended Posts

Sutra cu imati sveze spremljene domace hrane za par desetina ljudi da jedu. Da li neko ima ideju gde je najbolje da to odnesem u Beogradu? U koji od ovih centara? Ako nece da dozvole da dam evakuisanima, mogu bar volonteri nesto da calabrcnu (kapiram da padaju s nogu). Hranu bi razvozio izmedju 1 i 3. Bice projica, nekih mini pica, kolaca i sl.

gde god da odvezeš nećeš pogrešiti

Link to comment

jel tacno ovo sto citam na tviteru, da jos nije konsolidovan spisak nestalih i ne ukrstaju se podaci u njemu?

 

 

edit, doduse govori se o sajtu nestali.rs a ne o dokumentaciji c krsta i mupa. za koju ne znam kako je uradjena.

Edited by morgana
Link to comment

to jako tesko ide u praksi, sve je na crvenom krstu - za potrebe saznavanja, najefikasnije se pokazalo zvanje brojeva sa sajta poplave.rs, lako se dobije veza, a sa druge strane linije sede neki super ljudi, oni imaju bolji pregled situacije i sve sto znaju kazu

 

hazarde, banjica je dobar izbor lokacije, po onome sto sam ja cula. i to je divna ideja, ako smem da dodam

Link to comment

Poslednje što sam čuo je da je crveni krst predao svoje ažurirane spiskove mup-u i da su sada isključivo oni nadležni. Na poslednjem spisku bilo je 73 nestalih.

Link to comment

 

Pogledajte kako se radilo.

Par kljucnih reci - "uspor" na Dunavu, Savi...Kolubari - pa rezultat: plavi ih Tamnava (ili Kolubara)... Plus "nasipi"... 

Nasipi su u principu vrlo pasivna odbrambena mera i svi imaju svoju "meru" - kad voda tu meru predje onda mogu da se dese stvari koje se inace ne bi desile da nasipa nema... Naselja na severu NSW (Australija) imaju zanimljivu istoriju sa odbranom od poplava nasipima (Lismore,Grafton, etc)... 

Link to comment

hazarde, banjica je dobar izbor lokacije, po onome sto sam ja cula. i to je divna ideja, ako smem da dodam

Po tvojoj preporuci odnesosmo na Banjicu :) sve odma primili, naročito kolače :) kažu inače imaju sve, ali svežu hranu ne odbijaju, kapiram da se ljudima smučilo da jedu iz konzervi

 

 

Sent from my HTC Legend using Tapatalk 2

Edited by hazard
Link to comment

 

ISTRAGA O PUCANJU NASIPA KOD RAJEVOG SELA -HR

Policija je od “Hrvatskih voda” izuzela dokumentaciju koja se odnosi na ojačanje nasipa kod Rajevog Sela, koji je pukao u noći između 17. i 18. maja pa je rijeka Sava poplavila obližnja sela.

Zbog poplave Rajevog Sela i okolnih mjesta to područje moralo je napustiti više od 11.000 ljudi, a prema službenim podacima, jedna osoba je poginula.

...

Iz “Hrvatskih voda” naveli su da nisu u mogućnosti da komentarišu dalje korake u postupku koji je započeo nakon što je policija izuzela dokumentaciju, prenose hrvatski mediji.

U ovom preduzeću navode da su angažovali dva stručnjaka, koji će dati nezavisno stručno mišljenje zbog čega je pukao nasip, obnovljen prije četiri godine.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da treba analizirati što nije bilo dobro u sistemu odbrane od poplava, a premijer Zoran Milanović kaže da će tražiti da se utvrdi zašto je pukao nasip i da krivci treba da odgovaraju.

Hrvatski mediji navode da se sada radi na sanaciji nasipa, te da su u toku pripremni radovi i da bi bio izgrađen prednasip.

Sa poplavljenih područja voda se polako povlači, pa je u nekim mjestima pala i za više od metra.

Vodostaj rijeke Save kod Županje u protekla 24 časa opao je za 34 centimetra i u 10.00 časova bio je 938 centimetara.

Stručne službe upozoravaju na opasnost od zaraza na poplavljenim područjima, čemu posebno pogoduju visoke temperature i izlivanja septičkih jama zbog čega je ograničen ulaz u ugrožene sredine.

Izvor: banjaluka.com

Link to comment

4CvZeSF.jpg

 

Šta mislite o ovome? 

 

Malo mi je ovo sumnjivo. Ima smisla da se rasporede zalihe jer je ovo maraton, a ne sprint ali mali mi to miriše jer od starta čujem komentare "nije ovo hotel" i slične budalaštine, a ovo pisanije se lepo nadovezuje na to. Jel moguće da ove ljude uteruju u neki režim koji uopšte nije adekvatan situaciji?

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...