Iz lige su ispali Bari, Brescia i Sampdoria, usli su Atalanta, Siena i posle mnogo godina Novara. Novara je prilicno ambiciozan klub, sa vjerovatno najmodernijim trening centrom u Italiji, a i novi stadion se gradi. Oni su inace iz regije Piemonte, pa im je glavni rival [u serie a] Juventus. Ekspresno su iz Lega Pro 1 [nekada Serie C1] dosli do Serie A. U ekipi nemaju previse poznatih igraca, ima par njih koji su na pozajmici iz timova Serie A [mladi golman Palerma Ujkani, tu je i legendarni Fontana, pa svajcarski bek Morganella]. ne znam koliko ce njih ostati i naredne sezone, ali siguran sam da ce dovesti i neka pojacanja i biti konkurentni za opstanak u ligi. imaju i solidnog trenera [tesser].
atalanta i siena su se vratile posle samo godinu dana, ali i dalje su pod znakom pitanja zbog skandala sa namjestanjem utakmica. oni imaju sasvim solidnih igraca, - tiribocchi, ferreira pinto, sampdorijin talenat na pozajmici - marilungo, pa baretto, carmona, del vecchio, ceravolo, padoin, dalla bona - sve igraci koji zasluzuju da igraju Serie A, neki od njih sigurno i u vecem klubu. neki od njih ce vjerovatno otici, pominje se da bi mogli da dovedu cigarinija... nadam se da ce ovaj put uspjeti da izbore i opstanak.
siena ima isto par sasvim solidnih igraca [calacio, reginaldo, brienza, larrondo, a imaju i iskusnog sportskog direktora - perinettija, koji je do prosle godine bio u bariju, prije toga je vec jednom u sieni, a dugo je saradjivao sa moggijem - prvo u napoliju pa kasnije i u juventusu.
sto se tice ovih jacih timova - kao i svake sezone, liga ce ostati bez nekih bitnih igraca, ali cini mi se da ce, kao rjetko kad u poslednjih nekoliko sezona, vise takvih igraca doci nego otici. realno je da sanchez ode van italije, vrlo vjerovatno i pastore. eventualno vucinic, ali mislim da ce on u juventus prije nego u neki prosjecan engleski klub. a trebalo bi i juve i inter i milan, a i roma, da dovedu ponekog. josh se nista ne zna, s obzirom da se ne zna ko ce interu biti trener [sad je miha najveci favorit, ali ko zna sta ce biti]. u zavisnosti od toga ce dovoditi i pojacanja. juve je doveo contea, koji je prije neku godinu bari uveo u serie a, sad i sienu. po onome sto sam citao, siena je sa njim igrala lijep fudbal. juve je u potrazi za napadacem, ako tu ubodu mogu da se konacno umjesaju u borbu za visok plasman.
milan je obnovama/raskidanjem ugovora sa nekoliko igraca navodno ustedio oko 30 miliona eura, sto bi trebalo da iskoriste za dovodjenja nekog na sredini terena [hamsik i aquilani bi trebalo da su prve opcije]. u napadu su vec doveli mladog reprezentativca el sharaawyja i tu su uglavnom popunjeni. u odbrani su se takodje solidno pojacali sa mexesom i taiwom. ako bi doveli hamsika to bi stvarno bilo ogromno pojacanje i bili bi vjerovatno favoriti za titulu, a i u CL bi mogli da se nadaju npr polufinalu.
roma je dobila nove vlasnike, novog sportskog direktora [sabatini, koji je prije bio u palermu i otkrio sve njihove talente koje su imali i dobro prodali u poslednjih par sezona] i novog trenera. iskreno, najvise me zanima kako ce roma izgledati ove godine, jer mislim da bi mogli biti jako zanimljiv tim za gledanje. luis enrique, koji mi je uvijek bio jedan od drazih igraca, je najavio da ce roma igrati kao barca, sa puno posjeda, uvijek napadacki. sad bi trebalo vidjeti hoce li mu dovesti igrace za takvu igru, a trebalo bi posto nisu bez para. ne bi bilo cudno da dodju i neki talenti iz barcelone [krkic je navodno jako blizu, moglo bi vec pocetkom nedelje da bude ozvaniceno]. vec duze vrijeme se prica da su sve dogovorili sa river plateom za lamelu.
treba opet puno ocekivati od napolija. ako puste hamsika dovesce sigurno nekog da ga zamjeni, pretpostavljam da ce to biti neki juznoamerikanac. uz eventualno dovodjenje inlera, imali bi vec solidan tim. vjerovatno ce htjeti i josh nekog klasicnog napadaca za back up da uzmu, jer lucarelli ima masu godina, a i cesto je povrijedjen.
toliko za sad