Parapsihopatologija™: Ja sećam se - Parapsihopatologija™

Jump to content

• (14 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

Ja sećam se fudbal u godinama posle WW2

#1 User is offline   Dimitrije 

• Group: Members
  • Member No.: 167

Posted 30 July 2010 - 00:36:41

Pa kada sam ja bio klinac umeli su da napune Karaburmu, doduse ne cesto. Na utakmici na kojoj su igrali povratnici M. Milutinovic i Sekularac, bilo je preko 30000 ljudi, a guzva ispred stadiona je pocela negde oko Vukovog spomenika. Zatim na utakmici u 1/4- ili 1/2-finalu Kupa UEFA protiv Fejnorda stadion je bio dupke pun. Tih se utakmica secam jer sam isao da ih gledam. Naravno protiv Zvezde i Partizana uvek je bilo puno ali to su uglavnom bili njihovi navijaci.

OFK-in stari navijacki kadar su vecinom bili predratni BSK-ovci koji su ostali verni Bski. Na zalost, njih gotovo da vise nema, vecina ih je pomrla, a nove navijace nisu stekli jer su Zvezda i Partizan bili dominantni klubovi i na svoju stranu privukli najvecu vecinu onih Beogradjana koje je zanimao fudbal. U razredu, ulici, zgradi i familiji uvek je bio poneko ko navija za OFK. Cak i ovde gde zivim, ima jedan OFK-ovac. Na neki nacin OFK je bio jedini autenticni beogradski klub. Retko je neko izvan Beograda navijao za ovaj klub.

#2 User is offline   McCabe 

• nebitan džemperlija
  • Member No.: 965

Posted 30 July 2010 - 00:42:51

View PostDimitrije, on 30 July 2010 - 01:36:41, said:

OFK-in stari navijacki kadar su vecinom bili predratni BSK-ovci koji su ostali verni Bski. Na zalost, njih gotovo da vise nema, vecina ih je pomrla, a nove navijace nisu stekli jer su Zvezda i Partizan bili dominantni klubovi i na svoju stranu privukli najvecu vecinu onih Beogradjana koje je zanimao fudbal. U razredu, ulici, zgradi i familiji uvek je bio poneko ko navija za OFK. Cak i ovde gde zivim, ima jedan OFK-ovac. Na neki nacin OFK je bio jedini autenticni beogradski klub. Retko je neko izvan Beograda navijao za ovaj klub.

E, ovo me je interesovalo... Znači, na neki način, posleratni BSK i kasnije OFK zaista jeste naslednik predratnog BSKa?

Ja sam ranije mislio da kontinuitet ne postoji već je samo ime bilo identično ali danas na Ofkinom stadionu piše da su bili prvaci Kraljevine pod imenom BSK.
PAN-DEMIC!!! RIGHT HERE! PAN-DEMIC!!!

#3 User is offline   MocaVukotic 

• Loved in the flesh but butchered in the mind
  • Member No.: 2473

Posted 30 July 2010 - 01:08:54

View PostMcCabe, on 30 July 2010 - 01:42:51, said:

E, ovo me je interesovalo... Znači, na neki način, posleratni BSK i kasnije OFK zaista jeste naslednik predratnog BSKa?

Ja sam ranije mislio da kontinuitet ne postoji već je samo ime bilo identično ali danas na Ofkinom stadionu piše da su bili prvaci Kraljevine pod imenom BSK.

naravno da postoji kontinuitet. npr. moša marjanović je kasnije sa ofkom osvajao kup juge kao trener, a i plavo-beli dresovi su zadržani. uostalom ofk je postao ofk tek 50 i neke. dotle je bio bsk. samo su se premestili sa današnjeg jna na karaburmu.
grobar loš zao

#4 User is offline   Dimitrije 

Posted 30 July 2010 - 01:15:18

View PostMcCabe, on 30 July 2010 - 01:42:51, said:

Kontinuitet ne postoji formalno u smislu da je posleratni BSK/Metalac/OFK bio naslednik predraten BSK-e. Predratni BSK i SK Jugoslavija su rasformirani od strane Titove vlasti i prestali su da postoje. To sto je posle rata osnovan novi klub koji je nosio ime BSK, imao iste boje kao predratni (tamno plavo-svetlo plavo) i slican grb bilo dovoljno da privuce deo predratnih BSK-ovaca. Da bi presekli tu sponatnu sponu sa predratnom BSK-om, vlasti su odlucile da promene ime, grb i boje kluba i tako je nastao OFK Beograd.

#5 User is offline   McCabe 

• nebitan džemperlija
  • Member No.: 965

Posted 30 July 2010 - 01:20:31

Hvala obojici na odgovorima! Stvari su sada jasnije.
PAN-DEMIC!!! RIGHT HERE! PAN-DEMIC!!!

#6 User is offline   MocaVukotic 

• Loved in the flesh but butchered in the mind
  • Member No.: 2473

Posted 30 July 2010 - 01:20:52

View PostDimitrije, on 30 July 2010 - 02:15:18, said:

Kontinuitet ne postoji formalno u smislu da je posleratni BSK/Metalac/OFK bio naslednik predraten BSK-e.

ok, formalno su svi osim hajduka ugašeni, ali su se novoosnovanima lako videli "koreni", npr. hašk građanski - dinamo, bsk - bsk/metalac/ofk ... i zvezda se smatra u neku ruku naslednikom jugoslavije. valjda.
grobar loš zao

#7 User is offline   Dimitrije 

Posted 30 July 2010 - 01:45:22

View PostMocaVukotic, on 30 July 2010 - 02:20:52, said:

ok, formalno su svi osim hajduka ugašeni, ali su se novoosnovanima lako videli "koreni", npr. hašk građanski - dinamo, bsk - bsk/metalac/ofk ... i zvezda se smatra u neku ruku naslednikom jugoslavije. valjda.

Nisu ugaseni ni Obilic, Radnicki, Vojvodina, itd. SK Jugoslavija i BSK, a.k.a. Crveni i Plavi, su simbolizovali predratni sportski Beograd i Srbiju, i na neki nacin tadasnju socijalnu i politicku podelu. SK Jugoslavija je bio uglavnom tim levog centra, pro-zapadnjaka, onih koji su glasali za Demokratsku stranku. BSK-ovci su bili uglavnom tradicionalisti, konzervativci i Jerezovci. Titova vlast je to zelela posto poto da zatre i zato su ova dva kluba rasformirana. Zato novoosnovanom BSK (kasnije OFK) nije ozvanicen kontinuitet sa predratnim BSK-om i titule i trofeje koji su pre rata osvojeni ne pripadaju danasnjem klubu.

Zvezda je na neki vrlo labav nacin naslednik SK Jugoslavije (isti stadion, crvena boja, slican grb kao SK Jugoslavija - crveno beli stit bez zvezde). Zbog toga je jedan deo predratnih navijaca SK Jugoslavije je poceo da navija za Zvezdu (npr. moj pokojni otac je prerata bio pristalica SK Jugoslavije, kasnije Zvezde pa sam tako i ja poceo da navijam za Zvezdu). Medjutim, vecina igraca Zvezde nisu dosli iz SK Jugoslavije. Jedan deo je prekomandovan u Zvezdu iz predratong BSK (npr. Rajko, Stane), dok jos nije stvoren novi BSK, dok je manji deo dosao iz SK Jugoslavije (Lovric).

#8 User is offline   Depresivo La Korunja 

• Member No.: 1354

Posted 30 July 2010 - 01:57:06

View PostDimitrije, on 30 July 2010 - 02:15:18, said:

Kontinuitet ne postoji formalno u smislu da je posleratni BSK/Metalac/OFK bio naslednik predraten BSK-e. Predratni BSK i SK Jugoslavija su rasformirani od strane Titove vlasti i prestali su da postoje. To sto je posle rata osnovan novi klub koji je nosio ime BSK, imao iste boje kao predratni (tamno plavo-svetlo plavo) i slican grb bilo dovoljno da privuce deo predratnih BSK-ovaca. Da bi presekli tu sponatnu sponu sa predratnom BSK-om, vlasti su odlucile da promene ime, grb i boje kluba i tako je nastao OFK Beograd.

Svi trofeji BSK-ovi su odneti, oko 150 kg srebra su odatle pretopili.
Doktor Aca Obradovic je rekao da nisu unistili BSK i preimenovali ga u Metalac,
da bi pola Beograda navijalo posle rata za BSK, a C. zvezda i Partizan bi se borili za drugu polovinu izmedju sebe.
Sto se tice gibitka publike Ofka to duguje tome sto je svetski rekorder u namestenim utakmicama kao i tome da stari BSK-ovci
nisu mogli svojoj deci da prenesu ljubav ka klubu jer je pored C. zvezde i Partizana pogotovo u 80-im i 90-im to bilo ravno
genijalnosti.
Ali i klupska i navijacka introvernost su krivi za to.
Evo primer je sledeca utakmica s Galatom. 6/7-000 ljudi ce doci uz neku cenu karte ispod 400 dinara, od toga 90% i vise ce doci na stadion iz pravca kruznog toka na Bogosloviji a da sve do ulaska na stadion nece videti u svoj toj masi napolju nijedan plavo-beli sal, plavo-beli dres, plavo-belu zastavu itd. ... Zato sto su im navijaci ustekovani na tribini do koje je fizicki tesko doci. Autisticno nekako jer imaju tamo dragstor i vodje zive u tim zgradama iznad juga stadiona, pa im je i svest delovanja tako kao da su FK Karaburma a ne OFK Beograd. Mentalno su na nivou kluba iz kraja. I takva je i podrska.
Hocu da kazem, da je obrnuto, da ljudi koji dolae na stadion sledeceg cetvrtka i vide plavo-belu navijacku masu tamo na kruznom toku, oko severne tribine stadiona, slicno kao kad npr. igraju C. zvezda i Partizan, ja mislim da bi neki klinja ili the mladic koji bi to video i osetio, usled osecanja te atmosfere koja i cini fudbal fudbalom, da bi mozda bas na toj utakmici osetio daje to to, on je Ofkovac od tog dana, ali toga nece biti nego ce sve biti autisticno kao i pre.

This post has been edited by Depresivo La Korunja: 30 July 2010 - 01:58:42

...i seksi shop 69 je uz srpski fudbal...

#9 User is online   Filipenko 

• Maršal
  • Member No.: 48

Posted 30 July 2010 - 01:59:25

Dimitrije, a da ne mislite možda da "Titova vlast" jednostavno nije želela da klub koji je pre WW2 igrao na nekoj polunjivi sa mestom za 500 gledalaca, nakon što je završen WW2 od omladinskih radnih brigada dobije za džabe potpuno novi teren, nove tribine, potpuno nove prostorije, novo sve, ostavlja sa starim imenom i simbolima, jer je sve ionako izmenjeno? Pokušavam sada da se stavim u tu vašu priču i ne mere. Zašto recimo Radnički nije diran nakon WW2? Zato što je Radnički imao socijalan teren kraj Dunava, koji nije razrovaren, nije uništen, nije se obnavljao, i klub i sportsko društvo su zadržali kontinuitet od 1920. godine, kada su osnovani. Zašto se ne bi oformili novi klubovi koji bi označili novi početak, kada su im već stadioni bili neupotrebljivi, sve je izgrađeno ispočetka i tome slično?

Inače, naravno da je trebalo ići na diskontinuitet sa četničkom Srbijom, njenim simbolima i raspalim fudbalskim klubovima rasformiranim ili pogašenim tokom WW2, vreme je pokazalo da je to bio pravi put, ne samo u sportu. "Titova vlast" je izgradila stadione, podsticala omladinu na bavljenje sportom (a ne ograničavala na elitističke bahanalije za sinove bogatih), dovela strane trenere iz fudbalski etabliranih zemalja i obezbedila da u relativno kratkom roku uhvatimo korak sa svetom. I naravno, to nije radila nikakva "Titova vlast", nego različiti elementi i zainteresovane družine koje su bile u prilici da tako nešto rade zarad svojih ličnih i ostalih kombinacija.

View PostDepresivo La Korunja, on 30 July 2010 - 02:57:06, said:

Svi trofeji BSK-ovi su odneti, oko 150 kg srebra su odatle pretopili.

Da. Nažalost, četnički kralj je pobegao sa polugama zlata i rezervama kraljevine Jugoslavije, tako da je posle rata ostalo oslanjanje na srebro kako bi se kupila hrana i lekovi za izbeglice i beskućnike. Pala je konfiskacija srebra iz javnih ustanova i udruženja, nešto kao u demokratskoj Americi tog vremena, samo što su tamo otimali zlato i srebro iz domova ljudi pod pretnjom zatvora.

This post has been edited by Filipenko: 30 July 2010 - 02:06:12

"Onaj tko ne može živjeti u zajednici ili kome ništa nije potrebno jer je sam sebi dovoljan nije dio države, te je ili zvijer ili Bog."

#10 User is offline   Depresivo La Korunja 

• Member No.: 1354

Posted 30 July 2010 - 02:08:55

to ima veze s spasavanjem gladnih koliko i bioskop partizan sa nob-om.
...i seksi shop 69 je uz srpski fudbal...

#11 User is online   Filipenko 

• Maršal

Posted 30 July 2010 - 02:36:27

Moguće. Međutim, čisto sumnjam da su predratni klubovi (koji ionako nisu funkcionisali tokom rata) nakon rata tek tako naprečac gašeni na mig velikog vođe, zbog toga što su neopisivo iritirali tadašnje rukovodstvo koje je sebi pravilo čaplazdivan™, patološki mrzeći sve oko sebe.

Zanimljivo je da nacisti nisu pokupili to silno srebro. Navodno.

This post has been edited by Filipenko: 30 July 2010 - 02:37:57

"Onaj tko ne može živjeti u zajednici ili kome ništa nije potrebno jer je sam sebi dovoljan nije dio države, te je ili zvijer ili Bog."

#12 User is offline   No7 

• Member No.: 351

Posted 30 July 2010 - 02:46:19

А какве везе има аустријиски водник који је учествовао у опсади Београда са Лигом Европе?
Димитрије се сети давних дана ево нама старе приче и старих зналаца.
Па, зар вам не досади?
Devetoro brace i pet sestara Konea su isto u strahu

#13 User is offline   Њујоркер 

• Вампир
  • Member No.: 294

Posted 30 July 2010 - 03:57:00

View PostFilipenko, on 29 July 2010 - 21:36:27, said:

Moguće. Međutim, čisto sumnjam da su predratni klubovi (koji ionako nisu funkcionisali tokom rata) nakon rata tek tako naprečac gašeni na mig velikog vođe, zbog toga što su neopisivo iritirali tadašnje rukovodstvo koje je sebi pravilo čaplazdivan™, patološki mrzeći sve oko sebe.

Zanimljivo je da nacisti nisu pokupili to silno srebro. Navodno.

Kol'ko znas tol'ko i pricas. Naravno da je i tokom rata bilo takmicenja, BSK i Jugoslavija (tada SK 1913), pa cak i Obilic su igrali I ligu. Igrao je i VSK, SK Trgovacki, pa i Bogoljub iz Obrenovca u valjevskom podsavezu... Ako je umrla drzava, nije fudbal. Takmicenje se odvijalo na vise nivoa, bas kao i za vreme Kraljevine...

I naravno da su predratni klubovi gaseni na mig tvog avatara, kao reakcionarni i kolaboracionisticki, tvoj avatar i njegovi dinaroidni poslusnici su cinili i gora zverstva po Srbiji... Preziveli su samo oni klubovi koji su bili levicarski i komunisticki, znaci svi ti radnicki, sloge, buducnosti, mladi radnici, rudari i t d. Plus splitski Hajduk, koji je odbio da igra ligu NDH (to mi moji splitski prijatelji s ponosom isticu), a predstavljao je u jednom momentu i slobodnu Jugoslaviju (na Visu bese prijateljska protivu Engleza???).

SK Jugoslavija je bio dvorski klub, ne bas omiljen u narodu. Podrzavan je od Kralja Aleksandra I Karadjordjevica, a kako ruka ruku mije, treba da se zna da je 1913 klub osnovan pod imenom SK Velika Srbija, da bi 1919. promenio ime u mnogo politicki pogodnije. Stadion SK Jugoslavije koji je izgradjen tridesetih je bio glavni na kome su se odigrlavali susreti kvalifikacija za SP, ili tokom takmicenja za Balkanski kup kapaciteta preko 20 000 gledalaca... 1941. je ime ponovo promenjeno, ovog puta u SK 1913...

Pogledaj spisak ucesnika Narodne Lige KJ:
JSD Backa Subotica
HSK Gradjanski Zagreb
HNK Hajduk Split
SK Ilirija Ljubljana
SK Jugoslavija Beograd
SASK Sarajevo
SK Slavija Osijek
Somborski SK
BSK Beograd
SAND Subotica
HASK Zagreb
HSK Concordia Zagreb
SK Macva Sabac
SK Vojvodina Novi Sad
BASK Beograd
SK Primorje Ljubljana
SK Radnicki Kragujevac
SK Ljubljana
SK Krajisnik Banja Luka
SK Crnogorac Cetinje
SK Gradjanski Skoplje
SK Gradjanski Nis
NAK Novi Sad
ZAK Velika Kikinda
ZAK Subotica
SK Jedinstvo Beograd
SK Sparta Zemun
SK Slavija Varazdin

Nagradno pitanje/bez nagrade/: koliko ih je prezivelo WWII?
I know what I believe. I will continue to articulate what I believe and what I believe - I believe what I believe is right.
Pod, Save The Queen!

#14 User is offline   Dimitrije 

Posted 30 July 2010 - 04:52:11

View PostЊујоркер, on 30 July 2010 - 04:57:00, said:

....
SK Jugoslavija je bio dvorski klub, ne bas omiljen u narodu. Podrzavan je od Kralja Aleksandra I Karadjordjevica, a kako ruka ruku mije, treba da se zna da je 1913 klub osnovan pod imenom SK Velika Srbija, da bi 1919. promenio ime u mnogo politicki pogodnije. Stadion SK Jugoslavije koji je izgradjen tridesetih je bio glavni na kome su se odigrlavali susreti kvalifikacija za SP, ili tokom takmicenja za Balkanski kup kapaciteta preko 20 000 gledalaca... 1941. je ime ponovo promenjeno, ovog puta u SK 1913...

JSD Backa Subotica
HSK Gradjanski Zagreb
HNK Hajduk Split
SK Ilirija Ljubljana
SK Jugoslavija Beograd
SASK Sarajevo
SK Slavija Osijek
Somborski SK
BSK Beograd
SAND Subotica
HASK Zagreb
HSK Concordia Zagreb
SK Macva Sabac
SK Vojvodina Novi Sad
BASK Beograd
SK Primorje Ljubljana
SK Radnicki Kragujevac
SK Ljubljana
SK Krajisnik Banja Luka
SK Crnogorac Cetinje
SK Gradjanski Skoplje
SK Gradjanski Nis
NAK Novi Sad
ZAK Velika Kikinda
ZAK Subotica
SK Jedinstvo Beograd
SK Sparta Zemun
SK Slavija Varazdin

U SK jugoslaviji igrali su neki vrlo prominentni levicari i komunisti. Jedan od njih je bio i Milutin Ivkovic-Milutinac, clan urugvajske reprezentacije. Streljan 1943. u Jaincima. Drugi je Bosko Petrovic, pilot koji je poginuo u Spanskom gradjanskom ratu na strani Republike - poznat kao Junak sa Brunete. Prema tome, tesko da su levicari igrali za dvorski klub.

Preziveli Macva, Backa, Rdnicki K., Vojvodina, Novi Sad (?). BASK nije preziveo; ugasio se pa se obnovio pocetkom 1950. - FK Senjak promenio ime u BASK.

This post has been edited by Dimitrije: 30 July 2010 - 06:12:40

#15 User is online   Filipenko 

• Maršal

Posted 30 July 2010 - 09:45:07

Kol'ko znas tol'ko i pricas. Naravno da je i tokom rata bilo takmicenja, BSK i Jugoslavija (tada SK 1913), pa cak i Obilic su igrali I ligu. Igrao je i VSK, SK Trgovacki, pa i Bogoljub iz Obrenovca u valjevskom podsavezu... Ako je umrla drzava, nije fudbal. Takmicenje se odvijalo na vise nivoa, bas kao i za vreme Kraljevine... I naravno da su predratni klubovi gaseni na mig tvog avatara, kao reakcionarni i kolaboracionisticki, tvoj avatar i njegovi dinaroidni poslusnici su cinili i gora zverstva po Srbiji...

Za tvoju informaciju (ne sumnjam da znaš, ali je uvek zgodno sakriti je), ustanak je dignut u Beloj Crkvi, prva slobodna kompaktna teritorija je bila Užička Republika, proleterske brigade su formirali beogradski, šabački, kraljevački (!), kragujevački i po ostalim imenima gradova Srbije (i Crne Gore, da ne grešim dušu) nazivani bataljoni. Prve zločine su počinili Nemci i njihovi newfounded kolaboracionisti četnici upravo u slamanju slobodne teritorije. Ti "dinaroidni poslušnici" su uglavnom teška sirotinja koja je bežala u šume i planine od kaznenih ekspedicija povampirenih ustaša, gde su nailazili, gle čuda, uglavnom na partizane, od tolikih silnih "pokreta otpora" o kojima se danas priča. Uostalom, ne vidim šta su dinaroidi gori od šumadoida ili kolubaroida, retardiranih lenština. I hvala bogu da su obrnuli 80:20 odnos onih koji žive na selu i u gradu.

Preziveli su samo oni klubovi koji su bili levicarski i komunisticki, znaci svi ti radnicki, sloge, buducnosti, mladi radnici, rudari i t d. Plus splitski Hajduk, koji je odbio da igra ligu NDH (to mi moji splitski prijatelji s ponosom isticu), a predstavljao je u jednom momentu i slobodnu Jugoslaviju (na Visu bese prijateljska protivu Engleza???).

JSD Backa Subotica
HSK Gradjanski Zagreb
HNK Hajduk Split
SK Ilirija Ljubljana
SK Jugoslavija Beograd
SASK Sarajevo
SK Slavija Osijek
Somborski SK
BSK Beograd
SAND Subotica
HASK Zagreb
HSK Concordia Zagreb
SK Macva Sabac
SK Vojvodina Novi Sad
BASK Beograd
SK Primorje Ljubljana
SK Radnicki Kragujevac
SK Ljubljana
SK Krajisnik Banja Luka
SK Crnogorac Cetinje
SK Gradjanski Skoplje
SK Gradjanski Nis
NAK Novi Sad
ZAK Velika Kikinda
ZAK Subotica
SK Jedinstvo Beograd
SK Sparta Zemun
SK Slavija Varazdin

Naravno da su klubovi gašeni, kao što je i trebalo. Pa i sam kažeš koji su klubovi bili, recimo, dvorski klubovi. Ono što ja sporim ovde je da je to sve činjeno na mig ili na insistiranje velikog vođe i/ili njegove vlasti, tj. isključivo zbog njihove bahatosti, kako se to ovde predstavlja. Dobar deo klubova sa tog spiska koji si dao postoje i dan danas. Neki su jednostavno izgubili svoju ulogu jer su propadali - postepeno ili naglo - ili jer su im stradali igrači tokom samog rata. Zašto bi se pravilo nešto ispočetka a onda tome nečemu po svaku cenu davalo ime starog? Da sutra srušiš ubogi Delta Siti i izgradiš 10x veći centar, moderniji, sa ne znam kakvim čudima unutra, da li bi ga nazvao Delta siti zato što je nekada bio na toj lokaciji, ili bi nazvao po nečemu što ti ceniš ili poštuješ, ili u krajnjoj liniji - po sebi?

This post has been edited by Filipenko: 30 July 2010 - 09:46:53

• (14 Pages)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Last »
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked