Jump to content
IGNORED

Sta citate?


morgana

Recommended Posts

aj sad da mi se javi sujetni ante tomic, pa da kaze da ce da mi vrati pare za knjigu. :lol:
a ti da vratiš knjigu. laugh.gifžao mi je što ovo čujem, tj. čitam. ali hvala ti što si upozorila da se ne zalećem.ovih dana (ili već meseci, ne znam) imam potrebu da se vraćam pročitanim knjigama, da utvrđujem gradivo. nekako nemam snage da se suočim sa neizvesnošću, nervnom i emotivnom ustreptalošću koje donosi nova knjiga. o koncentraciji, preciznije nedostatku koncentracije da ne govorim. prosto mi je žao da uzmem novu knjigu jer neće dobiti svu čitalačku pažnju koju zaslužuje, ako se ispostavi da zaslužuje. biggrin.gif životne okolnosti me toliko slamaju i poigravaju se mojim živcima da ono što mi trenutno od knjige treba je ušuškanost i sigurnost poznatog.da li vam se nekada to dešava, da vam je potrebnija već pročitana nego nova knjiga?edit: reč Edited by stormy
Link to comment
da li vam se nekada to dešava, da vam je potrebnija već pročitana nego nova knjiga?
Na ovo pitanje, potpuno isti odgovor
ceo život :)neke i po nekoliko puta
Iz različitih razloga od ovde navedenih:
ovih dana (ili već meseci, ne znam) imam potrebu da se vraćam pročitanim knjigama, da utvrđujem gradivo. nekako nemam snage da se suočim sa neizvesnošću, nervnom i emotivnom ustreptalošću koje donosi nova knjiga. o koncentraciji, preciznije nedostatku koncentracije da ne govorim. prosto mi je žao da uzmem novu knjigu jer neće dobiti svu čitalačku pažnju koju zaslužuje, ako se ispostavi da zaslužuje. biggrin.gif životne okolnosti me toliko slamaju i poigravaju se mojim živcima da ono što mi trenutno od knjige treba je ušuškanost i sigurnost poznatog.
Zašto bi sa knjigama bilo drugačije od muzike, ili filmova?Verujem da je glavni razlog pitanje vremena koje treba odvojiti za pesmu/album (3-60min), film (90min), a za knjigu uglavnom mnogo više.Mogu da se složim da te omiljena knjiga neće izneveriti i da će se neki dominantni utisak koji nosiš o njoj (od ranije) ponoviti, ali uz varijacije koje će te terati joj se opet vraćaš.Na stranu uobičajeno otkrivanje novog u, uvek se čini već poznatom sadržaju.Jedna od stvari koju, da tako kažem merim je kakav sam to sada (kada ponovo čitam) u odnosu na onog kakav sam bio, kada sam prethodni put čitao.Sudeći po tome sa kakvim žarom sam ponovo progutao Crnog gusara Emilija Salgarija i da me nanovo uzbuđuje ta romantična priča zaključujem da se za poslednjih 30 godina moj mozak nije baš razvijao - odnosno da sam debil.Da sam pri ruci imao Kraljicu Kariba (nastavak), sažvakao bih i nju, ovako okrenuo sam se klasiku R. L. Stivensona - Ostrvu s blagom!Fantastična knjiga tačkaStivenson je briljantan pisac, nema potrebe da to posebno ističem - klasik, ili možda i ima potrebe, obzirom da će se pre gurati u prežvakane okvire dečije, ili žanrovske literature.Tvrdim da sam u ponovnom iščitavanju Ostrva s blagom više uživao sada, nego nekada davno kao klinac. Niti je Ostrvo bila jedna od mojih omiljenih knjiga iz detinjstva, čak nije bila ni omiljena iz pera R.L. Stivensona.Napomena: izdanje Ostrva je iz Kreativnog centra, ono nešto većeg formata, sa mekim koricama, bogato ilustrovano i dopunjeno nizom pratećih sadržaja vezanih za temu/vreme kojima se knjiga bavi. U istoj ediciji i Knjiga o džungli, Tom Sojer, Frankenštajn... Apsolutna preporuka (za ovu ediciju).Jedan od razloga da se ponovo bavim piratima, egzotičnim morima, itd... svakako je i rear window sindrom od koga sam oboleo (without grace kelly :( ), a drugi je - W. S. Burroughs i njegovi Gradovi crvene noći.U uvodu za ovu knjigu Barouz će reći:
Slobodarska načela Francuske i Američke revolucije, a potom i liberalnih revolucija iz 1848., bila su prethodno uobličena i primenjena u piratskim zajednicama, čitavih stotinu godina ranije, itd...
Ko voli da čita o piratima i vešanjima, naravno i o raspadnutim telima, razvaljenim venama, raspuklim čmarovima i sve to zaliveno potocima sperme, a usput bi da sazna nešto i o presađivanju glave sa jednog na drugo telo - Gradovi su prava knjiga.I da, nakon tog repriznog programa, latio sam se i nečeg (delom) nepoznatog:- Čarls Elms: Knjiga o piratima, UtopijaOvo nije romantična priča o kobnom zaljubljivanju, poput Crnog gusara, niti o potrazi za blagom, već zgusnuta dokumentaristička priča o razbojništvu, pljačkanju, ubistvima, smelim i drskim pohodima, sudbinama pirata, bukanira, gusara, čak i čitavih piratskih država, kao i protivudarima moćnih vladara, država, ili kompanija, raširena kroz vekove (još od VII, VIII, pa do XIX) i po svim meridijanima i paralelama (od Severnog mora, preko Atlantika do Kariba, od Mediterana, preko Persijskog zaliva, do obala Indije i Kine, kao i do egzotičnog ostrvlja razbacanog po Pacifiku), začinjeno isečcima iz tekstova neposrednih učesnika, ili svedoka.Za mene: A na 10!
Link to comment

aleksandar mekol smita - male radosti subote. ako se pitate sta nisiti na more/planinu/plazu... ovo je pun pogodak /ili kako vec idu te reklame .../ naravno, pod uslovom da vas ne nervira mekol smit i njegov topao, sarmantan, duhovit i citljiv /pomalo "vuce" na 365 LD/ stil. ja cu poneti i kunderu, al ne besmrtnost koju je preporucila sundancekid, vec onu takodje pominjanu - neznanje. a ponecu i ljosine drame, drugarica prevela, a umjetnik mi pase :-)

Link to comment

iz nekog, potpuno nepoznatog razloga sam se zalepio za knjigu Teror od Simonsa,....pre par dana sam naleteo na nju u biblioteci i ovaj put nisam izdržao........za sada /nekih 100tinak strana/ me potpuno smorila....da nisam opsesivac ko što jesam, batalio bi..:D

Link to comment
ja cu poneti i kunderu, al ne besmrtnost koju je preporucila sundancekid, vec onu takodje pominjanu - neznanje. a ponecu i ljosine drame, drugarica prevela, a umjetnik mi pase :-)
ipak ponesi besmrtnost
Link to comment
ja ove godine ne idem na more.
xexexe, pa vis' da sam napisala more/planinu/plazu...bila sam i oprezna i obazriva i saosecajna, a konkretno napisano odnosi se na "neku" plazu /na peskari, obliznja bara pokraj grada moga :-) Edited by nezvanova
Link to comment
xexexe, pa vis' da sam napisala more/planinu/plazu...bila sam i oprezna i obazriva i saosecajna, a konkretno napisano odnosi se na "neku" plazu /na peskari, obliznja bara pokraj grada moga :-)
:lol:dajte onda neki predlog za adu ciganliju, al da ne bude nešto teško :D
Link to comment
ipak ponesi besmrtnost
tako mislis? il' sam negde pogresila /milan kundera - besmrtnost; na to sam mislila i koliko vidim nisam napravila neku slovnu gresku - ako kurziv u tvom postu ukazuje na neku gresku/ a ako mi zaista preporucujes da procitam besmrtnost pre nego neznanje, ok, i nju cu procitati! na plazi! :-)
Link to comment
... ja cu poneti i kunderu, al ne besmrtnost koju je preporucila sundancekid, vec onu takodje pominjanu - neznanje. a ponecu i ljosine drame, drugarica prevela, a umjetnik mi pase :-)
preporuciO, pobogu. :)
Link to comment
tako mislis? il' sam negde pogresila /milan kundera - besmrtnost; na to sam mislila i koliko vidim nisam napravila neku slovnu gresku - ako kurziv u tvom postu ukazuje na neku gresku/ a ako mi zaista preporucujes da procitam besmrtnost pre nego neznanje, ok, i nju cu procitati! na plazi! :-)
preporuciO, pobogu. :)
bez sve šale, besmrtnost mi najbolji kundera (uz smešne ljubavi)sa usporavanjem prestalo zanimanje za lik i delo
Link to comment
  • Meazza featured this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...