Jump to content

ZOI Vankuver 2010 - Hokej na ledu

• Please log in to reply
378 replies to this topic

Poll: ZOI Vankuver 2010 - Hokej na ledu (53 member(s) have cast votes)

Ko osvaja zlato?

1. Kanada (14 votes [26.42%])

Percentage of vote: 26.42%

2. Rusija (18 votes [33.96%])

Percentage of vote: 33.96%

3. Švedska (3 votes [5.66%])

Percentage of vote: 5.66%

4. Finska (4 votes [7.55%])

Percentage of vote: 7.55%

5. USA (4 votes [7.55%])

6. Češka (4 votes [7.55%])

7. Slovačka (2 votes [3.77%])

Percentage of vote: 3.77%

8. Nemačka (0 votes [0.00%])

Percentage of vote: 0.00%

9. Belorusija (2 votes [3.77%])

Percentage of vote: 3.77%

10. Švajcarska (1 votes [1.89%])

Percentage of vote: 1.89%

11. Letonija (0 votes [0.00%])

Percentage of vote: 0.00%

12. Norveška (1 votes [1.89%])

Percentage of vote: 1.89%

Vote Guests cannot vote

#16 freakns

freakns

2002

• Members
  • 7,054 posts

Posted 05 February 2010 - 13:11:33

@Ivo, slazem se da sam pogresio napade Ruja, kao sto rekoh, siguran sam samo da nece Ovechkina i Malkina u isti napad, pogotovo ne sa Kovalchukom. a ne bi me cudilo da Ovechkinu i Seminu tutnu Fedorova na centru, posto ludog Ovechkina niko ne moze da isprati, a valja imati starog vuka da skuplja neke otpatke iza Ovechkinovih bravura. ako Kovalchuk i Afinogenov budu igrali zajedno po meni bi bilo bolje da tu stave Datsyuka nego Malkina, a Malkinu bi dali Kozlova i jos jedno krilo... sa ovim bi imali 3 carobna napada, u svakom makar po jednog igraca koji sam moze da iznese utakmicu. a odbrana im je uvek bila problem, cak i u vreme KLM-a kada su vladali imali su samo jedan krsten bekovski par iza sebe. i sada ce imati dva iskusna udaraca, Gonchara i Markova koji ce kada krenu eliminacione utakmice da igraju po 30+ minuta...

glede Finaca, mislim da si napisao jednu stvar koji oslikava top7 reprezentacija i zato ce ovo biti uzivanje. svako svakog moze dobiti :Hail:

#17 Ivo Petović

Ivo Petović
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 05 February 2010 - 13:44:52

U pravu si, verovatno će Fedorova da uvale Ovečkinu, pošto on i onako može da igra sam. :D Ako se dobro sećam, Fedorov je bio u Ovečkinovom napadu i u Torinu, dok je mlađani Malkin tada igrao u trećem napadu.

#18 Svarog

Svarog
  • Members
  • 884 posts

Posted 05 February 2010 - 14:06:33

Jes da ne pratim hokej, tu i tamo odgledam utakmice sa reprezentativnih takmičenja, ali sad ste me stvarno zaintrigirali sa ovim komentarima.

Može samo jedno pojašnjenje? Ta postavka prvi - drugi - treći napad... Koliko često se na terenu nalazi taj treći napad, recimo? Zar je moguće da i to bude bitno za ekipu, da ne mogu sa samo dve rotacije izvuku utakmicu-turnir? I koliko često ekipe na ovakvim turnirima menjaju lineup tih napada?

#19 gervasius twinkleminkleson

gervasius twinkleminkleson

Bomber

• Members
  • 13,594 posts

Posted 05 February 2010 - 14:22:08

chisto da odgovorim malkinu - moja prognoza o finalu i nije bila prognoza vec lupetanje :D
pojma nemam o hokeju, nego su mi kanada i svecka simpaticne, iz potpuno nehokejaskih, vansportskih razloga. ali, slicno kao i svarog [i slicno kao sa biciklizmom] mozda me i ubjedite da pocnem pratit.
no, kao sto rekoh, hokej mi je prebrz, nikad ne uspijem na vrijeme da provalim sta se desava :(

#20 Ivo Petović

Ivo Petović
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 05 February 2010 - 14:23:32

Raspodela minutaže zavisi od dubine rostera. Recimo, za Finsku su u Torinu 80% vremena na ledu provele prve dve postave (i postigle praktično sve golove), ali su oni i pored toga uspeli da dođu do finala. Kod Kanade to i nije toliko bitno, jer je njihov četvrti napad sasvim sposoban da reši utakmicu, ali za skoro sve ostale timove - taj momenat je jako bitan i ujedno je to najveća prednost Kanađana u odnosu na ostale.

Treneri će tokom turnira često kombinovati sa napadima, a posebno je za Kanadu i USA karakteristično da je taj koncept unapred određenih postava prilično fleksibilan i podložan promenama u toku same utakmice. Naravno, u trenutku kad se igra power play, treneri vole da na ledu imaju svoje najbolje igrače, pa će tako za Ruse verovatno istovremeno na ledu biti Datsyuk, Ovechkin, Kovalchuk i Malkin uz Gonchara, a za Švede Zetterberg, Holmstrom, Forsberg, Lidstrom i Kronwall.

Ako ćemo o minutima - najbolji napadači, tj igrači prve dve postave u proseku provode na ledu oko 20 minuta (ili nešto manje), dok najbolji bekovi idu i 25-30 minuta na ledu. Četvri napad uglavnom ide ispod 10 minuta.

U principu - dva vrhunska napada mogu da izvuku ceo turnir (primer Finaca), ali je jako teško izdržati takav tempo utakmica i ovih 10 igrača moraju da igraju vrhunski hokej da bi tako nešto bilo moguće. Kao što rekoh - dubina rostera je velika prednost Kanađana i to je ono što ih izdvaja u odnosu na sve ostale, pa i Ruse i Šveđane i čini ih glavnim favoritom u Vankuveru.

#21 Svarog

Svarog
  • Members
  • 884 posts

Posted 05 February 2010 - 14:24:20

View Postgervasius twinkleminkleson, on 05 February 2010 - 14:22:08, said:

no, kao sto rekoh, hokej mi je prebrz, nikad ne uspijem na vrijeme da provalim sta se desava :(
kod koga je j*b*n* pak!? :D

#22 Svarog

Svarog
  • Members
  • 884 posts

Posted 05 February 2010 - 14:26:43

Hvala, Ivo.

#23 malkin

malkin

grimpeur

• Members
  • 1,949 posts

Posted 05 February 2010 - 16:28:49

View PostSvarog, on 05 February 2010 - 14:06:33, said:

Može samo jedno pojašnjenje? Ta postavka prvi - drugi - treći napad... Koliko često se na terenu nalazi taj treći napad, recimo? Zar je moguće da i to bude bitno za ekipu, da ne mogu sa samo dve rotacije izvuku utakmicu-turnir? I koliko često ekipe na ovakvim turnirima menjaju lineup tih napada?
Ivo je lepo objasnio, ja samo da dodam da minutaža napada često zavisi i od toga sa čime protivnik raspolaže. Ako protivnik ima izrazito efikasan napad, trener će često pokušavati da im na ledu suprotstavi jedan od svojih napada koji je naročito dobar u defanzivnim zadacima. Zato je (pored publike) u NHLu u plejofu igranje kod kuće jako bitno - domaća ekipa ima pravo poslednje izmene napada kod bulija i može uvek da parira protivničkim izmenama napada. Na Olimpijadi toga neće biti, nijedna ekipa nema više vremena za izmenu kod prekida.

View PostJ.R. Cash, on 05 February 2010 - 02:32:37, said:

Glasao i navijam za Slovake.

I za kraj da pitam: Kako vam se dopada sistem takmicenja? Mene malo nervira sto teoretski mozes da izgubis sve utakmice u grupi i da opet osvojis zlato.

I meni su Slovaci jako draga ekipa, a njihov prvi napad će biti uživanje za gledanje. Još kad Zdeno stane na plavu liniju... Baš zbog Slovaka, recimo, mislim da ovaj sistem nije loš. Tačno je da teoretski neko može do zlata i nakon tri poraza na startu, ali, ruku na srce, to se neće desiti. Meni se dopada to što će svaka ekipa imati šansu da se u 60 minuta bori za opstanak na turniru, pa šta bude. To daje veću šansu i autsajderima da na neko ludilo i inspiraciju naprave iznenađenje. A to je uvek dobro i lepo za gledanje, što se mene tiče.

View PostIvo Petović, on 05 February 2010 - 12:03:24, said:

Mislim da ste obojica omašili ruske napade. Znajući ih, sigurno će da upare Ovečkina i Semina u prvoj postavi, sa Datsjukom/Malkinom na centru (verovatno Datsjukom), dok će u drugom napadu (uslovno drugom) centar biti Malkin/Datsjuk, sa Kovaljčukom i možda Kozlovim/Afinogenovim, mada je njihov običaj da jednog od kvalitetnijih wingera roknu u treći ili četvrti napad, kako bi imali neke vajde i od njega, tako da će Maksim verovatno u 3 ili 4 napad. btw, po meni su 4 najbolja ruska napadača ujedno i 4 ponajbolja na svetu u ovom trenutku. Ruski problem su bekovi, a nisam siguran ni da će se Nabokov bogznakako proslaviti. Druga najjača ekipa na turniru, dugo nisu bili ovako jaki, čak ni dok su Bure i Fedorov bili u prajmu. Ako dođu do finala - osvajaju, pa sve i da igraju protiv domaćina - uostalom, glasao sam za njih.

Ameri nisu ispušena lula - naprotiv, značajno su podmladili repku. Imaju dobre golmane, nekoliko mladih kvalitetnih igrača...Ili su veliki bust u najavi ili će napraviti neko fino iznenađenje tipa polufinala.

Da dam i ja svoja dva centa u vezi sa ruskim napadima. Mislim da je teacher ipak u pravu i da će Rusi ići sa prvim napadom Ovečkin-Malkin-Kovaljčuk. Pre svega, mislim da neće stavljati Datsjuka u prvi napad, i to iz dva razloga. Prvo, njih dvojica su bitno drukčiji igrači - Datsjuk je bolji two-way centar, a Malkin je sposobniji u protivničkoj trećini, posebno kad je asistiranje u pitanju. Malkin je kao takav korisniji Ovečkinu i Kovaljčuku nego Datsjuk, a istovremeno ostavlja Slavi Bikovu opciju da Datsjukov napad više koristi za neutralisanje protivničkih prvih napada. I drugo, Datsjuk igra prilično bledu sezonu, ima prosek ispod poena po utakmici i veliko je pitanje u kakvoj će formi biti za desetak dana.
E sad, da li će u prvom napadu da budu Ovečkin i Semin ili Ovečkin i Kovaljčuk... Iskreno, nisam ni razmišljao mnogo o varijanti sa Seminom u prvom napadu. On jeste u istoj ekipi kao i Ovečkin, ali retko su zajedno na ledu (osim kad se igra PP, valjda). Uz to, Kovaljčuk je bez sumnje kvalitetnije krilo i prosto ne znam na koju foru bi Bikov mogao da odoli tome da stavi u isti napad njega i Ovečkina.
Sve u svemu, meni najviše pravi smisla™ da u prvom napadu bude ludi Ovečkin, sa Malkinom kao glavnim asistentom i Kovaljčukovim snajperom na drugom krilu. Raznovrstan napad, krcat talentima u svakom segmentu napadačke igre. Taj napad ne može da ne proizvede neki gol (ili makar pregršt protivničkih isključenja) na svakoj utakmici - jednostavno će biti vrlo, vrlo teško odbraniti se od njih.
A opet, sasvim je moguće da će Bikov malo i da meša napade i isprobava različite varijante. Videćemo, valjda posle letnjeg kampa zna koje kombinacije imaju najbolji hemiju™.

Slažem se za ruske bekove - to im je ubedljivo najtanji deo tima, i ujedno najveći problem koji vidim kad premotavam po glavi kako bi mogla da izgleda utakmica sa Kanađanima.

Za Amere se slažem sa Ivom, ne treba ih nikako otpisivati. Oni nemaju onoliko zvučnih imena koliko Rusi, Kanađani i Šveđani, i jesu u problemima - Paul Martin i Mike Komisarek su se zbog povreda i zvanično povukli iz olimpijskog tima, a gubitak dva takva beka bi svaka ekipa osetila; zameniće iz Gleason i Whitney - ali američke ekipe generalno umeju da budu opasne kada imaju ulogu autsajdera. Što reče njihov šef, Brian Burke:

"We're underdogs. There's not going to be a penny bet on this team. We know that. We accept that. We have much more faith in our group than the public's going to, but in this tournament, all of the money is going to be on Canada and Russia."

Svi znamo koliko nezgodna ume da bude ekipa u kojoj se kohezija i motivacija dodatno izgrade na činjenici da je potcenjena i da joj se ne daju šanse...

#24 Ivo Petović

Ivo Petović
  • Members
  • 4,352 posts

Posted 06 February 2010 - 00:59:07

Ja ipak mislim da Rusi neće metnuti Ilju, Ovečkina i Malkina u isti napad, već će kombinovati nešto sa Datsjukom, Seminom, pa možda čak i Fedorovom. Vidjet ćemo.

#25 Sam Spade

Sam Spade

Издислав

• Members
  • 1,943 posts

Posted 06 February 2010 - 01:14:47

Fedorov još igra? Koliko ima godina, više od 40? Jbt, ja sam bio osnovac kad je on igrao za Detroit. Gde sad igra?

#26 Oxymoron

Oxymoron

Sweet & Tender

• Members
  • 6,255 posts

Posted 06 February 2010 - 02:59:24

Magnitogorsk, Velikoruska™ liga.

#27 Prlapan

Prlapan

1 generalni sekretar™

• Members
  • 817 posts

Posted 06 February 2010 - 03:54:15

Glasao za ruse, inace u hokeju navija bukvalno za sve :D. Posto ne mogu da pratim NHL (ikom faktor) ova godine sam jedino gledao HK Partizan u slovenackoj ligi, i cudi me da to na ovom forumu nije ni spomenuto (izvinjavam se ako gresim), pobedili smo olimpiju u gostima 5:1 :), danas u pioniru revans (izvinjavam se na off). I sad jedva cekam ZOI da gledam sport koji ne mozete a da ne volite.

Edited by Prlapan, 06 February 2010 - 03:58:44.

#28 malkin

malkin

grimpeur

• Members
  • 1,949 posts

Posted 07 February 2010 - 18:29:10

Pittsburgh @ Washington, prva trećina je u toku.
Ovečkin, Bekstrom i Semin protiv Krozbija, Malkina i Gončara. Najava olimpijskog turnira u malom, ko može nek gleda.
Trenutno je 2-0 za Pingvine, Krozbi je dao oba, drugi je bio naročito lep.

#29 papapavle

papapavle
  • Members
  • 804 posts

Posted 12 February 2010 - 19:45:13

Evo ovde i Google kalendara sa rasporedom svih utakmica, zgodno da se ne cimate sa preracunavanjem vremenskih zona, a i lako se dodaje kao Public kalendar (dovoljan je klik na plusic dole desno). Dve primedbe: 1. ne moze da se ukine zenski hokej :-) i 2. ne znam koliko je azuran (nisam ga detaljno poredio sa zvanicnim rasporedom).

#30 kapetanm

kapetanm
  • Members
  • 5,430 posts

Posted 12 February 2010 - 21:10:07

Finale Rusija - Kanada.