Jump to content

Autonomija Vojvodine

• Please log in to reply
586 replies to this topic

#451 sandman

sandman
  • Members
  • 128 posts

Posted 30 December 2007 - 21:25:35

View PostBerger, on Dec 30 2007, 21:19, said:

:ph34r:

Osim što ti trebaju lekcije iz istorije i pravopisa, bezobrazan si, vređaš, a nadasve lupetaš potpuno nekontrolisano.

Pa sad pitao si, a kad ti se odgovor ne svidja onda se ljutis

#452 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 12,223 posts

Posted 30 December 2007 - 21:30:11

View Postsandman, on Dec 30 2007, 21:21, said:

Pa slusaj posle svega sto se desavalo od racija 1942. do danas nemoj se cuditi da imam strahove.

Gledam oko  sebe neke ljude koji su iz svojih novih kuca negde daleko, dosli i lomataju se po vojvodjanskim polusrusenim kucama.  

Nadam se da si u pravu i da je zaista besmislen moj strah da cu morati da se lomatam po nekim polusrusenim srbijanskim kucama

To su samo izgovori. Mislim da ti sa sobom treba da vidiš da li su ti ti stavovi racionalni i utemeljeni.
Ja bih kada bih gledao 42. mogao da budem veliki "mrzitelj" Hrvata, ali smatram da su stvari koje su se desile u istoriji deo istorije i da predstavljaju lekcije za sve nas. Ako su oni opravdanje za neku novu mržnju onda je svaka žrtva uzaludna, a mi nismo ništa naučili.

#453 konzumer

konzumer
  • Avangarda
  • 144 posts

Posted 30 December 2007 - 21:31:34

Ja sam čuo da se po Vojvodini polako organizuju ljudi koji bi ustali ako bi došlo do ne znam već čega, jel da... Nešto kao Oslobodilačka Vojska Vojvodine. Nije da mi se sviđa takvo nagomilavanje agresije sa obe strane... mada, istorija je istorija i to obično tako biva.

#454 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 12,223 posts

Posted 30 December 2007 - 21:38:47

...

Edited by eraserhead, 30 December 2007 - 21:39:04.

#455 sandman

sandman
  • Members
  • 128 posts

Posted 30 December 2007 - 21:39:19

View Postslaven, on Dec 30 2007, 21:05, said:

ako vec pravis analogije sa Großwoiwode der Woiwodschaft Serbien ... onda ide Slavonija i Dalmacija tj. ako Vojvodjani nisu Srbi onda Slavonci i Dalmatinci nisu Hrvati.

to ti je ta tvoja 18.. i neka godina
*budi covjece razumljiviji i razgovjetniji
edit : citat -

Pa za razliku od Vojvodjana koji su vecinom Srbi od kraja 17 veka, Slavonci i Dalmatinci i nisu bili Hrvati do 1918. Mada su neki od njih poceli da se tako deklarisu i ranije od druge polovine 19 veka kada su Hrvati poceli da uzimaju juzni (hercegovacki) dijalekat srpskog jezika umesto svog kajkavskog i cakavskog hrvatskog.

No proces je zavrsen tek sa Titom po cijoj naredbi su svi katolici srpskog (ili sad vec i hrvatskog) jezika morali da se deklarisu kao Hrvati.

Nasi vojvodjanski Bunjevci tek se sad oslobadjaju tog zastrasivanja i pocinju da se odricu nametnutog hrvatskog imena i jezika i da nazad uzimaju svoje Bunjevacko ime i svoj Bunjevacki ikavski jezik

Edited by sandman, 30 December 2007 - 22:06:08.

#456 sandman

sandman
  • Members
  • 128 posts

Posted 30 December 2007 - 21:59:41

View Posteraserhead, on Dec 30 2007, 21:30, said:

To su samo izgovori. Mislim da ti sa sobom treba da vidiš da li su ti ti stavovi racionalni i utemeljeni.
Ja bih kada bih gledao 42. mogao da budem veliki "mrzitelj" Hrvata, ali smatram da su stvari koje su se desile u istoriji deo istorije i da predstavljaju lekcije za sve nas. Ako su oni opravdanje za neku novu mržnju onda je svaka žrtva uzaludna, a mi nismo ništa naučili.
Mrznja ne moze i ne sme biti deo onoga cemu nas istorija uci.

Ali ni sumanuto poverenje tipa bratstvo-jedinstvo nije nikakav istorijski nauk.

Niti ostajanje u istoj drzavi sa onima koji su pocinili ratne zlocine, kao sto su 1945 pristali Srbi u Hrvatskoj i BiH

Albanci na Kosovu su potpuno u pravu sto nisu naivni i sto ne zele da ostanu u istoj drzavi sa danasnjim Srbima.

Madjari u Vojvodini su (bez obzira sto ovde posle 1948. nije bilo bitnijih carki) potpuno u pravu sto hoce svoju regionalnu autonomiju u opstinama u kojima cine vecinu

Stvari treba da su realno postavljene na uzajamnom postovanju i jasnim granicama.

Nejasne granice kako ih je Tito ostavio su uvek potencijalni uzrok novih sukoba.

#457 nesha taxista

nesha taxista

Peace, brothers and sisters!

• Members
  • 2,135 posts

Posted 30 December 2007 - 23:55:29

View Postduma, on Dec 30 2007, 17:47, said:

Ujedinili su se Srbi, Hrvati i Slovenci. Na teritoriji BiH, HR i SLO formirana je država SHS (Slovenaca, Hrvata i Srba). Ostatak je ušao kao deo Srbije.
Nije bitno za temu, ali evo kratkog kursa istorije. U trenutku nastanka kraljevine SHS Srbiji je tad već prisajedinjena  Vojvodina a ujedinila se sa CG.
Koliko je to demokratski urađeno to je posebna priča, ali je urađeno. Makedonija je bila u okviru Srbije pre rata.
Prema tome Vojvodina je ušla u SHS kao deo Srbije. što se tiče Berlinskog kongresa, tad je Srbija i proširena.
Samo ja stvarno ne vidim zašto je ta priča bitna. Trebalo bi da govorimo o Vojvodini danas i sutra, a ne pre 100 godina.
Ni meni nije preterano bitna, ali sam na jasan način pokazao da je zvanično Vojvodina uzeta iz Mađarske tek 1920., znači nakon stvaranja Kraljevine SHS.

View Postduma, on Dec 30 2007, 17:47, said:

Po toj logici je Kosovo neotuđivi deo Srbije. Tamo čak i nisu proglasili nezavisnost.
Septembra 1991. su organizovali referendum o nezavisnosti. Ako bi poštovali logiku da je samoproglašenje legitimno, onda su oni nezavisni već 16 godina.

View Posteoten, on Dec 30 2007, 16:41, said:

Ti sto bi voleli ali "ako drugi nece" bi trebalo da kazu sta ce da urade posto je ocigledno evropska opcija u debeloj manjini  u celoj Srbiji a i u Vojvodini.  Odvajanje od Srbije je nemoguce. U Srbiji su manjina, u Vojvodini su manjina, verovatno su i svako u svojoj ulici manjina. Nema ih dosta ni da naprave ozbiljniju frku.
Ankete koje sam pratio govore da je većina građana u celoj Srbiji, naravno i u Vojvodini žele u EU.

View Postsandman, on Dec 30 2007, 18:51, said:

Kada ste u dogovoru sa  sa Davidovicevih 50 skinhedsa pravili zajednicki performans, ne vidim da se NATO bas nesto trgnuo
Imaš li ti nekakav dokaz da je dogovora te vrste bilo? Ja sam prilično upućen u situaciju tada, a bio sam i na ''licu mesta'', pa nemam takvih informacija.

#458 Berger

Berger
  • Members
  • 286 posts

Posted 31 December 2007 - 00:44:44

View Postsandman, on Dec 30 2007, 21:25, said:

:frust: :twak:

Dakle, da rekapituliramo današnju lekciju koju nas je junoša naučio:
U Srpskoj Vojvodini su živeli mirno Srbi starosedeoci zajedno sa dobrim komšijama Mađarima i Nemcima i onda je došao Ustaša Tito sa svojim banditima iz Like, Banije, Korduna.. i doneo fašizam, napravio raciju za Srbe, a Nemce i Mađare poslao u logore. Potom je uveo autonomiju, a na kraju najgori zločin - izbrisao srpsko iz Vojvodine i ostavio Čanka i ostale Srbe dođoše da vrate Vojvodinu u Austrougarsku...
Haha, potpuno neverovatno kako mašta i glupost mogu svašta...
Za ovo bih te momentalno poslao na popravni - evo sad ćeš imati raspust, pa sedi i malo bolje nauči.
A kad naučiš onda se javi. Do tada, nemoj da smaraš, ipak je ovo ozbiljan forum.

Edited by Berger, 31 December 2007 - 00:45:25.

#459 Berger

Berger
  • Members
  • 286 posts

Posted 31 December 2007 - 00:53:51

View Postkonzumer, on Dec 30 2007, 21:31, said:

Ja sam čuo da se po Vojvodini polako organizuju ljudi koji bi ustali ako bi došlo do ne znam već čega, jel da... Nešto kao Oslobodilačka Vojska Vojvodine. Nije da mi se sviđa takvo nagomilavanje agresije sa obe strane... mada, istorija je istorija i to obično tako biva.

I ja sam čuo da su Neptunovci juče osvojili Uran.
Da nisi ti to sandmane?

#460 Gonzo

Gonzo

all lined up

• Members
  • 13,408 posts

Posted 31 December 2007 - 02:19:30

View Postkonzumer, on Dec 30 2007, 21:31, said:

počeo si baš žestoko da brljaviš

#461 konzumer

konzumer
  • Avangarda
  • 144 posts

Posted 31 December 2007 - 02:44:05

Pa već u Bačkoj Topoli imaš ljude koji dele neke pamflete i lažne knjižice za navodno pristupanje udruženju građana koje se bavi podizanjem svesti o građanskim slobodama... ovo, ono a u stvari su čista separatistička paraformacija koja može uzeti na mahu. Imaju i zastavu ali ne želim da je kačim ovde...

#462 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 12,223 posts

Posted 31 December 2007 - 02:47:53

View Postkonzumer, on Dec 31 2007, 02:44, said:

Pa već u Bačkoj Topoli imaš ljude koji dele neke pamflete i lažne knjižice za navodno pristupanje udruženju građana koje se bavi podizanjem svesti o građanskim slobodama... ovo, ono a u stvari su čista separatistička paraformacija koja može uzeti na mahu. Imaju i zastavu ali ne želim da je kačim ovde...

Kako neko može da deli "lažne" knjižice za pristpanje sopstvenoj organizaciji?

#463 Њујоркер

Њујоркер

1PFC

• Members
  • 1,107 posts

Posted 31 December 2007 - 05:39:34

View PostFilipenko, on Dec 29 2007, 20:18, said:

Lepo, te teritorije su se pripojile Srbiji pre nego što se oformila Jugoslavija. Proglašavano je prisajedinjenje pomenutih individualnih teritorija Srbiji, a tek posle toga oformljavanje Jugoslavije od takve Srbije, zajedno sa tada proklamovanim Slovenijama i Hrvatskama. BTW i Makedonija je bila direktno u Srbiji od 1912.

Ево и графички како је то изгледало. Није ме мрзело да се зајебавам са бојама цело поподне :)

KraljevinaSHS1918a.JPG

#464 sandman

sandman
  • Members
  • 128 posts

Posted 31 December 2007 - 06:44:22

View PostBerger, on Dec 31 2007, 00:44, said:

Dakle, da rekapituliramo današnju lekciju koju nas je junoša naučio:
U Srpskoj Vojvodini su živeli mirno Srbi starosedeoci zajedno sa dobrim komšijama Mađarima i Nemcima i onda je došao Ustaša Tito sa svojim banditima iz Like, Banije, Korduna.. i doneo fašizam, napravio raciju za Srbe, a Nemce i Mađare poslao u logore. Potom je uveo autonomiju, a na kraju najgori zločin - izbrisao srpsko iz Vojvodine i ostavio Čanka i ostale Srbe dođoše da vrate Vojvodinu u Austrougarsku...
Haha, potpuno neverovatno kako mašta i glupost mogu svašta...
Za ovo bih te momentalno poslao na popravni - evo sad ćeš imati raspust, pa sedi i malo bolje nauči.
A kad naučiš onda se javi. Do tada, nemoj da smaraš, ipak je ovo ozbiljan forum.

Ja sam te druge stvari ucio ali kad ne pazis na casu i nemas predznanja onda ispadne ovakva papazjanija.

Dakle za pocetak samo par stvari sto se znanja i kulture tice:

Racije (bilo ih je vise ne samo Novosadska) su pravili Hortijevi fasisti.

Vecina Srba doseljenih pre 1918 i doseljenih posle 1918 su lojalni otadzbini Srbiji. Nacionalne manjine od kojih je madjarska najveca su vecinski takodje lojalni gradjani Srbije.

Canak jeste iz porodice doseljenih Srba posle 1918 i oko njega jeste sacica raznorodnog sljama koja se bori za ideju Adolfa Hitlera - Vojvodina van Srbije. Canak se takodje i slikao u oklopu u kome nalikuje svom idolu Adolfu Hitleru

Izraz dodjos je ruzan moze se reci cak sovinisticki (iako je u oviru jednog naroda) i ja ga nikad ne koristim, a mislim da bi i ti mogao da ga izbacis iz vokabulara.

Oko drugog malo proguglaj, posebno oko logora u kojima su umirale nemacke zene i deca.  Nemoj to da citas iz SFRJ uzbenika istorije jer nisu pouzdani.

#465 sandman

sandman
  • Members
  • 128 posts

Posted 31 December 2007 - 06:53:56

Ево и графички како је то изгледало. Није ме мрзело да се зајебавам са бојама цело поподне :)

Attachment KraljevinaSHS1918a.JPG

Trudu svaka cast granice karte su ok postavljene, i zao mi je, al sad ja bas moram da nadjem primedbu. Znaci ni od koga priznata Drzava Srba, Hrvata i Slovenaca bi trebalo da bude plavo-belo-crveno obelzena - kao jugoslovenska zastava, a ne kao hrvatska zastava. Ova ni od koga priznata drzava se ujedinila sa priznatom drzavom Srbijom. Precizne spoljne granice su odredjene tek naknadno.