Jump to content

Apstinirati na izborima?

• This topic is locked This topic is locked
4048 replies to this topic

#196 pacey defender

pacey defender

pod naletima kopita zla

• Members
  • 14,745 posts

Posted 24 May 2011 - 13:25:15

View PostWeenie Pooh, on 24 May 2011 - 13:18:43, said:

Spinovale su se i fantastičnije priče. Ali ako ti povećaš broj nevažećih za +1000%, svaka čast... onda bi verovatno mogao i da oboriš izlaznost sa 60% na 20%.

BTW, kladim se da je u tih 0.5% do 2% već značajan deo razočaranih i nadrndanih koji su izašli da napišu na listiću šta ih muči, uz par ilustrativnih škrabotina... a ne samo nepismenih koji su imali najbolju volju da zaokruže gde im je rečeno ali su se zajebali.
Pa ne mogu ja da to uradim, svašta. Neobavezno polemišemo o tome da li je bolje neizaći na izbore ili ubaciti nevažeći listić, i pokušavamo da pretpostavimo kakve bi posledice proizvelo identično ponašanje većeg broja ljudi.

Ja verujem u izbore kao način da se političarima saopšti da li su dobro ili loše radili posao u prethodnom mandatu. Naravno, pogrešno bi bilo ovo shvatiti kao da treba samo u danu za glasanje iskazivati svoje političke stavove; neophodno je da građani budu svesni događaja iz svog okruženja, da promišljaju političke pojave i o njima iznose svoje sudove na ovaj ili onaj način.

#197 Nesh

Nesh

Da mi je opljackati vlak...

• Members
  • 5,727 posts

Posted 24 May 2011 - 13:25:19

View PostAnduril, on 24 May 2011 - 13:17:38, said:

Razlog tome je sto je apstinencija monogo masovnija jer obicno cak i u razvijenim demokratijama apstinenti predstavljaju cesto najvecu partiju dok nevazecih listica ima po nekoliko procenata.

Ukoliko bi nevazecih bilo recimo 30%, naravno da bi ta poruka bila cak i jaca nego recimo 30% apstinenata jer u tu grupu uvek spadaju i oni koje politika ne zanima, koji su lenji da odu, koji imaju preca posla, itd.

Apstinenti su heterogena grupa kojoj se svasta moze politicki ucitavati a oni koji izadju i precrtaju daju kristalno jasnu politicku poruku.

E sad, zamislimo javnu kampanju sa nekoliko poznatih nasih lica (deo inicijative o kojoj pricam) koji bi kao i stranke zakupili medijski prostor i otvoreno pozvali gradjane da izraze protest, izadju na izbore i precrtaju listic sa jednom jedinom porukom svim vecim strankama - ovako vise ne moze.

Hm...A zamislimo i da im se s druge strane udruzeno odgovori (kampanja na kub, cetvrti, peti...sva medijska sila) da je lako precrtati listic, a tesko preuzimati odgovornost™ i stvarati, te da, ukoliko zele dobro Srbiji i gradjanima ponude resenja i nove, prave kandidate i programe, a ne precrtavanje listica.
Kazem, sve je to samo sanjarenje.  <_<

Edited by Nesh, 24 May 2011 - 13:26:48.

#198 MancMellow

MancMellow

Concilio et Labore

• Members
  • 13,778 posts

Posted 24 May 2011 - 13:27:02

at Kim

Dobro je da je od tebe dobio prvi odogovor čovek koji pita za mišljenje o liberalnom ekonomskom programu  :D

Meni je ovo zanimljivo i, na prvu loptu, veoma mi se sviđa:

Danas se PDV naplaćuje na osnovu fakture, a ne na osnovu realnog novčanog toka. Zato je potrebno promeniti zakon kako preduzetnici i firme ne bi kreditirale državni budžet kroz plaćanje PDV unapred.

Edited by MancMellow, 24 May 2011 - 13:28:33.

#199 Milogled Bluff

Milogled Bluff

Afla muzjak

• Members
  • 19,842 posts

Posted 24 May 2011 - 13:28:55

View PostToniAdams, on 24 May 2011 - 10:54:26, said:

ili ti zbilja nije bitno uzimanje sudbe u svoje ruke™

Bitno je uzimanje udbe u svoje ruke!

#200 pacey defender

pacey defender

pod naletima kopita zla

• Members
  • 14,745 posts

Posted 24 May 2011 - 13:29:17

View Postkim_philby, on 24 May 2011 - 13:23:13, said:

trazi se vise privatne kontrole u situaciji kada nase zivote vec kontrolisu ljudi za koje nismo glasali i koji su izvan svake politicke kontrole.
Velika zabluda. Oni su moćni upravo zato što su u sprezi sa političkim moćnicima. Politička i ekonomska moć se međusobno podupiru.

Povlačenje države iz određenih sfera moglo bi da oslabi moć krupnog kapitala koji se najbolje snalazi kada ima privilegovan položaj.

Naravno, mi pre svega treba da imamo nezavisnu sudsku granu vlasti da bi slobodno preduzetništvo moglo da ima svoju zakonsku zaštitu.

#201 savindan

savindan
  • Kids
  • 2,308 posts

Posted 24 May 2011 - 13:30:21

View Postpacey defender, on 24 May 2011 - 13:10:27, said:

Kada izlaznost opadne sa 60% na 50%, onda je to poruka da su građani razočarani u političku ponudu. Tu se slažemo.
Ајде разви сада причу мало даље (пошто ниси читао шта сам писао). Да ли ће политичари:
1 - Наставити по старом
2 - Настојати да придобију апстиненте, неопредељене и остале који нису гласали за њих?

Ако је одговор под 2, којим путем?
А - Истом платформом
Б - Изменом платформе, себе, странке и/или система?

Ali, šta bi se dogodilo da izlaznost ostane ista, dakle 60%, samo što bi svi ti koji neće ni za koga glasati ubacili nevažeći listić? U tom slučaju izborni rezultati bi pokazivali da je svaki šesti listić nevažeći, odnosno da nevažećih listića ima čak 17%.

Misliš da to ne bi bila jaka poruka, možda i jača od ostanka kod kuće ovih što ne glasaju?
Наравно да не би, када год се појави виши проценат неважећих листића слути се на заверенички план великих странака да сасеку конкуренцију односно на крађу (као што јебило речи да су тако ромске странке испале из НСРС), евентуално на (политичку) неписменост бирача. Нико не мисли вас виспрењаке који цртате и пишете огледе на листићима из простог разлога што се такве појаве не документују систематизовано па сходно томе нису друштвени феномен.

Procenat izašlih na glasanje više nije nikakav realan podatak; naročito nakon što je Ustav usvojen sa onako tankom većinom.
Тенденција пада или раста излазности на изборима је и те како релевантан податак у свакој политичкој анализи. То што неки натуршчици убацују временске прилике у целу једначину не одузима од чињенице да је то барометар par excellence, степена политичког (не)поверења између бирача и бираних.

Политичка спин порука Срђана Шапера коју преко медија шаље Јелена Триван је потпуно ирелевантна за целу теоријску расправу. Овде није реч о поруци које странке шаљу јавности већ о обрнутој релацији и најбитније о реакцији.

#202 Anduril

Anduril

Flame of the West

• Members
  • 2,864 posts

Posted 24 May 2011 - 13:31:17

View PostNesh, on 24 May 2011 - 13:25:19, said:

Hm...A zamislimo i da im se s druge strane udruzeno odgovori (kampanja na kub, cetvrti, peti...sva medijska sila) da je lako precrtati listic, a tesko preuzimati odgovornost™ i stvarati, te da, ukoliko zele dobro Srbiji i gradjanima ponude resenja i nove, prave kandidate i programe, a ne precrtavanje listica.
Kazem, sve je to samo sanjarenje.  <_<

Sta treba da se radi je vec jasno, lista je tu - ima jedna od EU kao i raznih drugih institucija koje se bave problemom korupcije/sukoba interesa/neefikasne drzavne uprave a i inicijativa bi to mogla pojednostaviti i izbaciti u prvi plan.

Kao sto rekoh, mi novih ljudi nemamo i necemo moci da zamenimo ceo sistem novim ljudima. Ono sto moze da se promeni je poruka biraca i pritisak na vlast koji u poslednjih 10 godina prakticno i nije postojao. Izlaznost je bila OK, sindikati smejurija, par huligana po ulici, ali nista sto lici na masovni protest i otkazivanje podrske sistemu.

#203 savindan

savindan
  • Kids
  • 2,308 posts

Posted 24 May 2011 - 13:34:39

View Postgagorder, on 24 May 2011 - 13:19:05, said:

prvi hit na jstor-u
Compulsory Voting, Invalid Ballots, and Abstention in Brazil
Timothy J. Power, J. Timmons Roberts
Political Research Quarterly, Vol. 48, No. 4, 1995, (pp. 795-826)

Abstract
This paper explores the determinants of invalid ballots and abstention in the world's largest electorate subject to compulsory voting. Previous analysts have seen blank and spoiled ballots either as an expression of political protest or as a product of the social structure. To these interpretations we add the hypothesis that invalid voting can be caused by institutional factors. [...]

pa samo gugl na prvoj strani izbacuje jedno 4 rada i jednu doktorsku tezu ...

Сјајно, неко се најзад сетио да обради и ту тему дочим је прва докторска теза о изборној апстиненцији највероватније из доба пре него што је политикологија искристалисана као научна дисциплина.

PS, претходна реченица нас обавештава да је гласање обавезно у Бразилу (што значи да неизлазак највероватније са собом носи казну као у Аустралији или Грчкој) док реченица иза подебљане говори о могућим грешкама у изборној процедури...

Edited by savindan, 24 May 2011 - 13:37:30.

#204 MancMellow

MancMellow

Concilio et Labore

• Members
  • 13,778 posts

Posted 24 May 2011 - 13:38:06

View PostAnduril, on 24 May 2011 - 13:31:17, said:

Kao sto rekoh, mi novih ljudi nemamo i necemo moci da zamenimo ceo sistem novim ljudima.

Dobro, ceo sistem ne, ali mešanje karata postojećih sa ulaskom u javni i politički život kvalitetnih ljudi koji ipak postoje u Srbiji, a koji će se pre odseliti na Aljasku nego ući politički život zemlje ili koji su po nekim zapećcima političkog života, bi već značajno promenilo situaciju.

#205 gagorder

gagorder
  • Members
  • 2,054 posts

Posted 24 May 2011 - 13:45:24

View Postsavindan, on 24 May 2011 - 13:34:39, said:

Сјајно, неко се најзад сетио да обради и ту тему дочим је прва докторска теза о изборној апстиненцији највероватније из доба пре него што је политикологија искристалисана као научна дисциплина.

PS, претходна реченица нас обавештава да је гласање обавезно у Бразилу (што значи да неизлазак највероватније са собом носи казну као у Аустралији или Грчкој) док реченица иза подебљане говори о могућим грешкама у изборној процедури...

ma ne pada mi na pamet da diskutujem o tome, niti sam navedeni rad birala zato sto je reprezentativan - prosto je prvi hit na jstor, kao sto ti rekoh.
dakle, mozes a) da prihvatis kao alarmantnu cinjenicu to sto nisi dovoljno upucen u literaturu o kojoj govoris i da se lepo dodatno informises,
ili b) da polemises sa jednom citiranom recenicom iz rezimea nekog tamo rada koji nisi ni procitao.
bilo bi lepse i privlacnije da si od onih koji biraju opciju a)

#206 Yoyogi

Yoyogi

Chairman of the Bored

• Members
  • 3,799 posts

Posted 24 May 2011 - 13:46:27

Da ponovim, kao da je ignorisano nesto iz robusne demokratije kao sto je Australija.

Ne glasati na izborima, u Australiji se novcano kaznjava, mislim nekih 70$.

Tvoja je odgovornost da doprineses izboru vlasti koja ce voditi zemlju.

#207 Mp40

Mp40

Govnar Smrti

• Members
  • 13,423 posts

Posted 24 May 2011 - 13:48:08

Ja ne razumem zasto i na izbore i celu tu zajebanciju ne primenite ono sto inace radite u zivotu. Ne idete na zurke na koje vam se ne ide. Nemate nista sa ljudima koji vam se ne dopadaju... Kad nema nista lepo za jelo, ne sedite za stolom kao retos pola sata nego radite nesto drugo, mozda cak i nabavite si jelo mimo zvanicnog rucka...
Zar se ne osecate jadno kad na bilo koji nacin ucestvujete u tome?
Ovaj put cak ni nema konktetne sarene laze za vabljenje. Opet old-school Bolja Buducnost i Sigurna Propast sa onim drugima...

#208 Marko M. Dabovic

Marko M. Dabovic

Moze rakijica, ali samo jedna

• Members
  • 31,506 posts

Posted 24 May 2011 - 13:50:24

View PostYoyogi, on 24 May 2011 - 13:46:27, said:

Da ponovim, kao da je ignorisano nesto iz robusne demokratije kao sto je Australija.

Ne glasati na izborima, u Australiji se novcano kaznjava, mislim nekih 70$.

Tvoja je odgovornost da doprineses izboru vlasti koja ce voditi zemlju.

ok rekao si dva puta, aj sad oladi. znamo da si ziveo u Australiji i da je to super zemlja, skoro kao Japan. ipak, na svetu ima jos puno robustnih demokratija pa u njima glasanje nije obavezno. a da me neko natera da biram izmedju Tome i Borisa, mislim da bih svake cetiri godine provodio po 15 dana u Padinskoj Skeli.

Edited by Marko M. Dabovic, 24 May 2011 - 13:52:05.

#209 Nesh

Nesh

Da mi je opljackati vlak...

• Members
  • 5,727 posts

Posted 24 May 2011 - 13:51:45

View PostAnduril, on 24 May 2011 - 13:31:17, said:

Sta treba da se radi je vec jasno, lista je tu - ima jedna od EU kao i raznih drugih institucija koje se bave problemom korupcije/sukoba interesa/neefikasne drzavne uprave a i inicijativa bi to mogla pojednostaviti i izbaciti u prvi plan.

Kao sto rekoh, mi novih ljudi nemamo i necemo moci da zamenimo ceo sistem novim ljudima. Ono sto moze da se promeni je poruka biraca i pritisak na vlast koji u poslednjih 10 godina prakticno i nije postojao. Izlaznost je bila OK, sindikati smejurija, par huligana po ulici, ali nista sto lici na masovni protest i otkazivanje podrske sistemu.

Ono sto ja isticem je da je tesko poverovati da se ista moze promeniti precrtavanjem listica, jos teze da ce razocarane gradjane kojima je svega preko glave neko motivisati da izadju na biralista u velikom broju i precrtaju listic verujuci da ce to uzdrmati iste te "svi su isti" lopove, ludake, narkomane, korumpirane i ostale kojima je vlast iznad svega.
Mozemo se zanositi teorijama SBBKBB, ali od toga nema nista. Kao sto rekoh, politicke stranke su slika i prilika biraca u Srbiji.
Ostaje nam slabasna nada da ce nas pritisci, ultimatumi i "overavanje" zakona (i provera njihovog sprovodjenja) iz EU malo pogurati napred i doterati u red.
Nisam optimista, naravno.

Edited by Nesh, 24 May 2011 - 13:53:57.

#210 Anduril

Anduril

Flame of the West

• Members
  • 2,864 posts

Posted 24 May 2011 - 13:53:36

View PostMp40, on 24 May 2011 - 13:48:08, said:

Ja ne razumem zasto i na izbore i celu tu zajebanciju ne primenite ono sto inace radite u zivotu. Ne idete na zurke na koje vam se ne ide. Nemate nista sa ljudima koji vam se ne dopadaju... Kad nema nista lepo za jelo, ne sedite za stolom kao retos pola sata nego radite nesto drugo, mozda cak i nabavite si jelo mimo zvanicnog rucka...
Zar se ne osecate jadno kad na bilo koji nacin ucestvujete u tome?
Ovaj put cak ni nema konktetne sarene laze za vabljenje. Opet old-school Bolja Buducnost i Sigurna Propast sa onim drugima...

Ne shvatas - ti se vec uveliko nalazis na zurci, masa njih se ponapijala i ispovracala, dobre ribe su odavno smugnule a ostatak trazi fire exit (kojeg nema) jer je u kuchinji neko ostavio picu da se pece 3 sata pa ce jos malo izbiti pozar.