Edited by Billy Parsons, 21 January 2010 - 13:48:39.
Најбољи филм
Started by
Д
, Jan 18 2010 21:16:04
119 replies to this topic
Posted 21 January 2010 - 13:48:21
fargo
Posted 21 January 2010 - 14:36:14
bilo jednom u americi
Posted 21 January 2010 - 15:08:10
vi ladno pisete o filmovima kao da su atleticari.
cuj, najbolji film koji sam gledao
kviz pitanje: koja je, po Duffovoj knjizi rekorda najbolja knjiga koju je procitao Moe the Bartender?
cuj, najbolji film koji sam gledao
kviz pitanje: koja je, po Duffovoj knjizi rekorda najbolja knjiga koju je procitao Moe the Bartender?
Posted 21 January 2010 - 18:12:01
ajde vaso, objasni im kako se valja ponasati
Posted 21 January 2010 - 18:17:41
ma malo mi je smesno da se razdvajaju filmovi na one koji su nekome veoma dragi, i na, kao, objektivno, najbolje. to podrazumeva da postoje empirijski proverljivi kriterijumi za losost, boljost i najboljost filma koje svaki forumas poznaje, sto je naravno smijurija. malo mi ovo deluje kao pasivni nerdrage, ali dobro, ima i ko to voli.
Posted 22 January 2010 - 00:27:12
Mislim da sam bio jasan - najdrazi su mi oni filmovi kojima se najradije vracam, filmovi koje sam sa zadovoljstvom odgledao vise puta.
Sto se tice "boljosti" ne mislim ni na kakve objektivne kriterijume. Mislim na utisak koji generalno film ostavlja na mene. Na primer, ako ti film uzazove osecanje jake tuge, ako te bas dirne u zicu, tesko da ces taj film proglasiti za svoj omiljeni film; osim ako si mazohista verovatno neces ni zeliti vise da ga pogledas, ali da li to znaci da je taj fim los?
Sto se tice "boljosti" ne mislim ni na kakve objektivne kriterijume. Mislim na utisak koji generalno film ostavlja na mene. Na primer, ako ti film uzazove osecanje jake tuge, ako te bas dirne u zicu, tesko da ces taj film proglasiti za svoj omiljeni film; osim ako si mazohista verovatno neces ni zeliti vise da ga pogledas, ali da li to znaci da je taj fim los?
Posted 22 January 2010 - 00:38:40
Pa postoje objektivni kriterijumi prema kojima se meri kvalitet filma u odnosu na ostale. Samo, problem je u tome što van njihovog unutrašnjeg univerzuma i jezika filmske umetnosti ne postoji jedan cilj na koji bi došli da bi se izmerilo koji film je najbolji. Da li je Crvena reka bolja od Kuma? Naravno da nije. A da li je Kum bolji od Crvene reke? Naravno da nije. Oba filma su remek-dela koja na pravi način predstavljaju svoju umetnost i oba su vrh u toj umetnosti, ali su toliko različita da se ne mogu porediti.
A i većina ljudi koji nisu bar površno i laički izučavala filmsku umetnost, ili umetnost uopšte, brkaju pojmove "najviše mi se svidja" i "najbolji je". Svaki filmofil može da nabroji loše filmove koji mu se svidjaju i dobre koji mu se ne svidjaju. Ne postoji "najbolji" film, koji god kriterijum da se primeni.
A i većina ljudi koji nisu bar površno i laički izučavala filmsku umetnost, ili umetnost uopšte, brkaju pojmove "najviše mi se svidja" i "najbolji je". Svaki filmofil može da nabroji loše filmove koji mu se svidjaju i dobre koji mu se ne svidjaju. Ne postoji "najbolji" film, koji god kriterijum da se primeni.
Posted 22 January 2010 - 00:46:01
Posto niko nije odgovorio, a isteklo je vreme za kviz, odgovor je:
najbolja knjiga koju je Moe the Bartender citao je - "Tom Clancy's Op Center"
najbolja knjiga koju je Moe the Bartender citao je - "Tom Clancy's Op Center"
Posted 22 January 2010 - 03:40:58
Posted 22 January 2010 - 10:05:34
Posted 22 January 2010 - 10:20:33
meni je ovo vrlo jednostavno - treba da izaberes jedan film koji smatras najboljim, na osnovu najboljih individualnih kriterijuma koje imas, najbolje koristeci (ili ne koristeci) i (subjektivno) poznavanje objektivnih kriterijuma vrednovanja filma. zanimljivo upravo zbog blage apsurdnosti i ekstremne strogosti prinudnog izbora.
meni je utoliko draze zato sto je potpuno nekompatibilno sa mojom prirodom, za mene je decidiranost, pravljenje bilo kakve liste ili izbora, uglavnom nocna mora.
dakle, zamislis da biras, recimo, 10 najboljih filmova protekle decenije, samo smanjis broj filmova i povecas broj decenija
i onda stojis iza svog filma, kakav je - takav je.
meni je utoliko draze zato sto je potpuno nekompatibilno sa mojom prirodom, za mene je decidiranost, pravljenje bilo kakve liste ili izbora, uglavnom nocna mora.
dakle, zamislis da biras, recimo, 10 najboljih filmova protekle decenije, samo smanjis broj filmova i povecas broj decenija
Posted 22 January 2010 - 11:57:56
Aleksija, on 22 January 2010 - 10:20:33, said:
meni je ovo vrlo jednostavno - treba da izaberes jedan film koji smatras najboljim, na osnovu najboljih individualnih kriterijuma koje imas, najbolje koristeci (ili ne koristeci) i (subjektivno) poznavanje objektivnih kriterijuma vrednovanja filma. zanimljivo upravo zbog blage apsurdnosti i ekstremne strogosti prinudnog izbora.
Е, ово је правилно схваћена тема.