Jump to content

Rat Rusije i Gruzije

• Please log in to reply
1653 replies to this topic

#1 Musharaf

Musharaf

oficir i đentlmen

• Sleepers
  • 11,512 posts

Posted 09 November 2007 - 10:16:02

Prvi put kad sam na televiziji video Mihaila Sakašvilija bilo mi je jasno da se radi o kavkaskoj verziji Mila Đukanoviđa. Ta usiljena ležernost, podmukli osmeh i mantranje o tome kako svi problemi 1 ponosne države dolaze iz gnusnog centra hegemonističke moći (kojim je ta ista mala država upravljala nekoliko decenija). Svaki put je Mihail imao sve lepša odela, priča mu je bila sve divnija i krasnija a konstrukcije o tome kako i šta sve FSB radi sve neverovatnije. Onda se dohvatio oružja i krenuo u pokazne Bljeske i Oluje po klancima Kavkaza uz zaoštravanje retorike. No sada je izgleda tome došao kraj. Lav demokratije, brana ruskom impreijalizmu, borac protivu diktature i budući otac gruzijske nacije rešio je da uvede vanredno stanje. na mirne demonstracije usledili su vodeni topovi, suzavci i gumeni meci. naravno, demonstracije su delo domaćih izdajnika (ruskih plaćenika), njih stotine i stotine hiljada™.

sada već od njega ruke počinje da pere i zapad, mada mu je do sada svako vrištanje uspevalo i da su ga tek odnedavno počeli da čereče kako valjda u hardtalku i sličnim emisijama. i nato se sada ograđuje, a u briselu verovatno sami sebi čestitaju što su ga tako uspešno hladili na svaki pomen ulaska u pakt.

dakle, rivajval gruzijske industrije vina moraće da malo pričeka.

#2 beowl

beowl

Muwan

• Members
  • 7,609 posts

Posted 09 November 2007 - 11:04:13

Oduvek su mi bili fascinantni ti patuljasti pinčevi koji prema velikom i opasnom susedu zauzimaju suludo agresivan i provokativan stav, ne shvatajući da su moneta za potkusurivanje u nekoj mnogo većoj igri i da jedno tapšanje po ramenu od strane velikih čika ne znači da će im te čike čuvati leđa i u dobru i u zlu. Čak su i pribaltičke republike delimično skapirale to pa više ne laju u pravcu 1 Kremlja za svaku glupost.

Ubr, svima koji misle da je Srbija crna rupa Evrope, preporučujem da provedu samo jedan vikend na Kavakzu. Biće dovoljno.

Edited by beowl, 09 November 2007 - 11:04:45.

#3 Yossarian

Yossarian
  • Members
  • 639 posts

Posted 09 November 2007 - 11:17:24

Naravno, dugotrajni ruski embargo nije imao nikakav uticaj na ekonomske probleme, porast nezaposlenosti i nezadovoljstvo u Gruziji. Niti su Rusi imali ikakvog uticaja na kanalisanje nezadovoljstva izazvanog tranzicijom u otpor prema sadašnjem režimu... :inn:

Drže se po strani. Kao Ujka Sem, koji se nikada ne bi mešao u unitrašnja pitanja južnoameričkih zemalja, i ruski meda se ne meša u politiki svojih okolnih zemalja  :D

Inače, sličnost između Mila i Sakašvilija ni meni nije promakla. Ne smatram ga za cvećku  :D

Edited by Yossarian, 09 November 2007 - 11:17:57.

#4 Tresko

Tresko

Hole in 1!

• Members
  • 6,173 posts

Posted 09 November 2007 - 13:19:48

View Postbeowl, on Nov 9 2007, 11:04, said:

Oduvek su mi bili fascinantni ti patuljasti pinčevi koji prema velikom i opasnom susedu zauzimaju suludo agresivan i provokativan stav, ne shvatajući da su moneta za potkusurivanje u nekoj mnogo većoj igri i da jedno tapšanje po ramenu od strane velikih čika ne znači da će im te čike čuvati leđa i u dobru i u zlu. Čak su i pribaltičke republike delimično skapirale to pa više ne laju u pravcu 1 Kremlja za svaku glupost.

Ubr, svima koji misle da je Srbija crna rupa Evrope, preporučujem da provedu samo jedan vikend na Kavakzu. Biće dovoljno.
što da idu do Kavkaza, dovoljno je da odu u Rumuniju i vide šta je crna rupa. O Moldaviji da ne govorim.

#5 Hartmann

Hartmann
  • Members
  • 4,892 posts

Posted 09 November 2007 - 13:33:28

što Rumunija? Bio sam pre godinu dana, pred ulazak u EU i baš su udarali završni glanc pred priključenje. Meni izgleda bolje od Srbije. Bugarska s druge strane izgleda kao Dan posle, kao da ih je spičila nuklearka ili neko hemijsko oružje. Moldavija je bez konkurencije.
U Gruziji se dešava isto što i u svim zemljama bez demokratske, a sa diktatorskom tradicijom. Teško je da se odmah iznedre demokratske vođe kada svi imaju to negativno nasleđe u glavama. Biće bolje kada se vlast bude par puta predala mirno kao rezultat izborne volje, bez protesta, hapšenja i pucanja.

#6 Budja

Budja
  • Members
  • 5,320 posts

Posted 09 November 2007 - 13:39:10

Sjajno poredjenje sa Milom.

No, problem je sto izgleda i opozicija lici na radikalnu varijantu Slavka Perovica.

A prethodni niz vodja je zalostan: ludak Gamsahurdija, aparatcik Sevarnadze...

#7 melankolic

melankolic

Massive Attack

• Martyrs
  • 3,982 posts

Posted 09 November 2007 - 13:46:59

Moze li neko da objasni na kojim principima se zasniva politika opozicije u Gruziji?

#8 Budja

Budja
  • Members
  • 5,320 posts

Posted 09 November 2007 - 13:53:53

View Postmelankolic, on Nov 9 2007, 14:46, said:

Moze li neko da objasni na kojim principima se zasniva politika opozicije u Gruziji?

Ono sto je bilo po medijima - varijanta Ujedinjene opozicije Srbije iz 1990. Svi protiv Miska jer je Misko lopov i diktator. Ima ih raznih, i ima ih previse.
Po izvestajima iz stranih medija, glavni je izvesni Okruasvili (ako sam dobro spelovao) koji je licno hteo da predvodi u juris gruzijske trupe na Juznu Osetiju i Abhaziju (Seselj iz 1993-1996 perioda).

#9 melankolic

melankolic

Massive Attack

• Martyrs
  • 3,982 posts

Posted 09 November 2007 - 13:56:31

View PostBudja, on Nov 9 2007, 13:53, said:

Ono sto je bilo po medijima - varijanta Ujedinjene opozicije Srbije iz 1990. Svi protiv Miska jer je Misko lopov i diktator. Ima ih raznih, i ima ih previse.
Po izvestajima iz stranih medija, glavni je izvesni Okruasvili (ako sam dobro spelovao) koji je licno hteo da predvodi u juris gruzijske trupe na Juznu Osetiju i Abhaziju (Seselj iz 1993-1996 perioda).
Mislio sam da pitam, osim toga, i: da li su proruski ili prozapadno orjentisani?

#10 Div

Div
  • Members
  • 224 posts

Posted 09 November 2007 - 14:14:32

View Postmelankolic, on Nov 9 2007, 13:56, said:

Mislio sam da pitam, osim toga, i: da li su proruski ili prozapadno orjentisani?

Da li je šešelj '90 bio proruski ili prozapadno orjentisan?

Ovo, naravno nije ni odgovor, niti novo pitanje. Pitam se postoji li u politici nešto što je dosledno, nešto što je stvar uverenja, do kojih se došlo ozbiljnim proučavanjem i razmišljanjem.

#11 melankolic

melankolic

Massive Attack

• Martyrs
  • 3,982 posts

Posted 09 November 2007 - 14:20:00

View PostDiv, on Nov 9 2007, 14:14, said:

Da li je šešelj '90 bio proruski ili prozapadno orjentisan?

Ovo, naravno nije ni odgovor, niti novo pitanje. Pitam se postoji li u politici nešto što je dosledno, nešto što je stvar uverenja, do kojih se došlo ozbiljnim proučavanjem i razmišljanjem.
Ne, nisi me razumeo, meni nije jasna ta pozicija gruzijske opozicije. Da li su oni, zvanicno, izneli neke zahteve (sem onih o smeni vlasti) koji imaju veze s odnosima Gruzija/ Rusija i Gruzija/ Zapad?

#12 Valkyrie

Valkyrie

NORDLYS

• Members
  • 5,592 posts

Posted 09 November 2007 - 14:29:51

Ja bih rekla da u situaciji kad izađeš da mirno protestvuješ a na tebe pucaju gumenim mecima (za sad), okretanje bilo Zapadu bilo Rusiji je sasvim sporedna stvar..

#13 Atreid

Atreid

jel' radi ovo?

• Members
  • 1,469 posts

Posted 09 November 2007 - 14:34:24

View PostValkyrie, on Nov 9 2007, 16:29, said:

Ja bih rekla da u situaciji kad izađeš da mirno protestvuješ a na tebe pucaju gumenim mecima (za sad), okretanje bilo Zapadu bilo Rusiji je sasvim sporedna stvar..

Ti, ako bi to rekla, onda bi debelo pogrijesila.

#14 melankolic

melankolic

Massive Attack

• Martyrs
  • 3,982 posts

Posted 09 November 2007 - 14:35:02

View PostValkyrie, on Nov 9 2007, 14:29, said:

Slazem se i ne osporavam misljenje da zbog toga treba da sidje s vlasti svaki vlastodrzac koji to cini.
U skladu s temom, ja sam zeleo samo da prosirimo pricu i na politiku danasnje opozicije Gruzije koju slabo poznajem kako se tema ne bi ogranicila samo na podrsku opoziciji. Mislim, mogu o tome da citam i na drugim mestima ali sam zeleo odavde da krenem.
Ne zameras?

Edited by melankolic, 09 November 2007 - 14:35:44.

#15 Valkyrie

Valkyrie

NORDLYS

• Members
  • 5,592 posts

Posted 09 November 2007 - 14:37:40

Ne znam, nisam upućena u dešavanja, samo mi se čini da je malo konfuzna situacija da AKO* je diktator osoba donedavno podržavana od Zapada samo zato što je kontrirala Rusiji, da se očekuje od opozicije da se okrene istom tom Zapadu.

* - naglašavam jer ne znam. Odoh malo da guglam o tome :)

edit- melankolik, naravno da ne, to je sve deo teme :)

Edited by Valkyrie, 09 November 2007 - 14:40:48.